Çin, Shenzhou-13 Insanli Uzay Aracini Uzaya Firlatti

Çin, 6 ay sürecek olan en uzun insanli uzay görevi kapsaminda 3 mürettebati olan Shenzhou-13 uzay aracini uzaya firlatti.

Çin, Shenzhou-13 Insanli Uzay Aracini Uzaya Firlatti
Çin, 3 taykonotu tasiyan Shenzhou-13 insanli uzay aracini baskent Pekin’in yerel saatiyle 00.23’te ülkenin kuzeybatisindaki Jiuquan Uydu Firlatma Merkezi’nden firlatti. Shenzhou-13 insanli uzay araci, 3 taykonotu 6 aylik bir görev için uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe’ye götürecek. Uzay mekiginin önümüzdeki 6 saat içinde Tianhe çekirdek modülüne kenetlenmesi bekleniyor.

Firlatma öncesinde Shenzhou-13 insanli uzay görevini gerçeklestirmek için yola çikacak 3 Çinli taykonot için Jiuquan Uydu Firlatma Merkezi’nde bir tören düzenlendi.

Çin’in insanli uzay programinin baskomutani Li Shangfu’nun komutasindaki ekip, Çin’in ilk uzay yürüyüsünü gerçeklestiren komutan Zhai Zhigang, Çin’in uzay istasyonunu ziyaret edip araç disi faaliyetler gerçeklestirecek ilk Çinli kadin astronot olan Wang Yaping ve uzaya ilk kez çikacak olan astronot Ye Guangfu’dan olusuyor.

Ekibin, bu yil Haziran ile Eylül aylari arasinda uzayda olan Shenzhou-12 mürettebatinin 3 aylik görev süresini geçmesi ve Çin’in insanli uzay görevi süresinde yeni bir rekora imza atmasi planlaniyor.

Öte yandan, Taykonotlarin 6 ayin ardindan dönüs kapsülünü kullanarak, Çin’in kuzeyindeki Iç Mogolistan Özerk Bölgesi’ndeki Dongfeng’e inis yapacagi bildirildi.

Kaynak: İHA