Cambridge Üniversitesi, Pegasus Casus Yazilimini Kullandigi Endisesiyle BAE'yle Anlasmayi Durdurdu

Ingiltere'nin Cambridge Üniversitesi, Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Israil merkezli NSO Group adli sirketin ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilimi kullandigi endisesiyle, bu ülkeyle yapacagi 400 milyon sterlin degerindeki anlasmaya iliskin görüsmeleri askiya aldi.

The Guardian'da yer alan habere göre, Cambridge Üniversitesi Rektör Yardimcisi Stephen Toope, BAE'nin tartismali casus yazilimi kullandigina dair iddialarin ardindan bu ülkeyle 400 milyon sterlin degerindeki is birligi anlasmasina iliskin görüsmeleri durduklarini belirtti.

Toope, Varsity ögrenci gazetesine verdigi röportajda, "BAE ile bu tür gerçekten iddiali planlar yürütmenin dogru zaman olmadigina karar vermemize neden olan Pegasus'la ilgili baska ifsalar da vardi." ifadesini kullandi.

Gelecekte anlasmanin yapilip yapilmayacagi sorusuna iliskin Toope, "Kimse buna acele etmeyecek. Gizli planlamalar yapilmayacak. Bence gelecekte bir noktada saglam bir tartisma yapmamiz gerekecek ya da konunun tekrar gündeme gelmesine degip degmeyecegine karar verebiliriz. Açikçasi bilmiyorum." dedi.

Toope, BAE'li devlet yetkililerinden kimseyle görüsmedigine de isaret ederek, "Üniversite genelinde departman ve bireysel akademik düzeyde mevcut iliskiler var ancak büyük bir proje hakkinda görüsmeler yok." diye konustu.

- "Önümüzdeki birkaç ay üzerinde düsünecegiz"

Cambridge Üniversitesinden bir sözcü, üniversitenin BAE ve diger ortakliklara açik fikirle yaklastigini ve her zaman iyi dengelenmis degerlendirmeler yapildigini söyleyerek, "Ortaklarimiz ve üniversite topluluguyla uzun vadeli seçeneklerimize iliskin daha fazla degerlendirmede bulunmadan önce önümüzdeki birkaç ay üzerinde düsünecegiz." ifadesini kullandi.

Üniversite tarafindan temmuz ayinda "gezegenimizin karsi karsiya oldugu en büyük zorluklardan bazilarinin çözülmesine yardimci olan potansiyel bir stratejik ortaklik" olarak duyurulan anlasma, üniversite tarihindeki en büyük bagis olarak degerlendirilmisti.

Cambridge Üniversite ile BAE arasindaki söz konusu anlasma, ortak bir inovasyon enstitüsü ve egitim sisteminin iyilestirilmesinin yani sira iklim degisikligi ve enerji geçisi üzerine çalismalari kapsiyordu.

Pegasus casus yazilimi, terör ve organize suç örgütlerine karsi kullanilmak üzere devletlere satiliyor. Yazilim, bir kisinin telefonunun kontrolünü gizlice ele geçirme, kisisel verileri çalma veya ses kaydetme özelligine sahip. Yazilim, hedef kisinin herhangi bir uygulama kurmasina veya baglantiya erisim saglamasina gerek kalmadan telefona sadece bir kisa mesaj göndererek kullanilabiliyor.

- Ingiliz mahkemesi, Dubai Emiri'nin eski esinin telefonlarini hacklettigine karar vermisti

Ingiltere'de Yüksek Mahkeme, 6 Ekim'de Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Baskan Yardimcisi, Basbakani ve Dubai Emiri Seyh Muhammed bin Rasid Al Maktum'un, eski karisinin ve avukatlarinin telefonlarini, casus yazilim Pegasus'la hacklettigine karar vermisti.

Mahkeme, 72 yasindaki Al Maktum'un, çocuklarin velayetine iliskin devam eden davada 6'nci esi Prenses Haya'nin telefonuna Pegasus casus yazilimiyla sizilmasi için "açik veya zimni yetki" verdigine hükmetmisti.

Daha önce Prenses Haya'ya karsi bir "korku ve yildirma kampanyasi" yürüttügüne karar verilen Emir'in, ayrica 48 yasindaki Prenses Haya'nin avukatlari, kisisel asistani ve güvenlik ekibinden iki kisinin de telefonlarini hacklettigi belirlenmisti.

Pegasus'un gelistiricisi Israil sirketi NSO Group, mahkemeye müsterilerinin kim oldugunu açiklamazken söz konusu müsterinin sözlesmesinin, yazilimin yasa disi kullanildiginin tespit edilmesinin ardindan feshedildigini bildirmisti.

Ürdün Krali Abdullah'in da üvey kiz kardesi olan Prenses Haya, 2019'da yasadigi BAE'den kaçarak Ingiltere'ye siginmisti.

Çocuklarinin velayetini alabilmek için Ingiltere'de dava açan Prenses, Al Maktum hakkinda "korku ve yildirma kampanyasi yürüttügüne" iliskin karar aldirmisti.

Öte yandan, yine The Guardian'in 9 Ekim'de paylastigi bir haberde, Israil merkezli NSO Group adli sirketin ürettigi Pegasus isimli casus yazilimin, artik Ingiltere numaralarina karsi kullanilamadigi iddia edilmisti.

Kaynak: AA