Belediye Baskani, Belediyeyi Sikayet Eden Vatandaslarin Mahkemeye Ulasimi Için Minibüs Tahsis Etti

Çorum'un Ortaköy ilçesindeki yol çalismasinda hak kaybi yasadiklari iddiasiyla savciliga suç duyurusunda bulunanlar, davanin durusmasina, davaci olduklari ilçe belediyesince tahsis edilen minibüsle katildi Ortaköy Belediye Baskani Taner Ispir: 'Bu da bir hizmettir. Eger vatandas durusmaya gitmekte magduriyet yasiyorsa, bu magduriyeti giderelim' 'Vatandasa hizmet her alanda olur. Burada bir hak arama mücadelesi varsa, kendilerini hakli saniyorlarsa, biz bunlara yardimci olacagiz. Biz hukukun üstünlügüne, adalete inanmis insanlariz'

KEMAL CEYLAN - Çorum'un Ortaköy Belediye Baskani Taner Ispir, ilçeye açilan yeni yolda hak kaybi yasadiklari iddiasiyla belediye hakkinda sikayette bulunan vatandaslarin kent merkezinde görülen durusmaya ulasimini, tahsis ettigi iki minibüsle sagladi.

Yaklasik 7 bin nüfuslu ilçede belediye, Suyolu Mahallesi Hatipbaglari mevkisinde vatandaslarin talebi üzerine 10 metre genisliginde, 2 bin 500 metre uzunlugunda yol açmak için çalisma baslatti. 2015'te tamamlanan çalisma kapsaminda bölgedeki sahis arazilerinin bir kismi yola dahil edildi.

Yolun hizmete açilmasindan iki yil sonra yol çalismasinda hak kaybi yasadigini iddia edenler, Ortaköy Belediyesi hakkinda Çorum Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundu. Açilan davada Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi, bölgedeki hak sahiplerini durusmaya çagirdi.

Kent merkezine 60 kilometre uzaklikta bulunan ilçeden durusma salonuna gitmekte zorlanan vatandaslar, sikayetçi olduklari Ortaköy Belediyesince tahsis edilen minibüsle ulasim durusmaya giderek ifade verdi.

Belediye Baskani Ispir, AA muhabirine, belediyenin görevinin vatandaslarina hizmet etmek oldugunu, ulasiminin da bu hizmetlerden biri oldugunu düsündügü için ayrim yapmaksizin kendisi hakkinda sikayetçi olan vatandaslara da araç tahsis etmeyi uygun gördügünü söyledi.

Ilçede iki dönemdir belediye baskanligi yaptigini anlatan Ispir, "Yolla ilgili düzenlemeler Imar Kanunu'nun 18'inci maddesine göre benden önce yapilmis. Göreve geldikten sonra 2015 yilinda vatandaslarimizin 'Nasil olsa uygulama belli bir sürece geldi, bir an evvel yollarimizi açsan da biz buralarda ev yapacagiz, düzenleme yapacagiz, istinat duvari çekecegiz.' gibi sifahi talepleri oldu. Belediye olarak imkanlarimiz o kadar kisitli ki bu yollari açabilecek is makinemiz dahi yok. Ilgili kuruluslara rica ettim, buraya greyder, dozer, kamyon gibi is makineleri getirttim. Vatandasin gönül rizasiyla yolu hep birlikte açtik." dedi.

Yolun iki yil kullanimindan sonra bazi arazi sahiplerinin hak ihlali gerekçesiyle sikayetçi oldugunu dile getiren Ispir, söyle devam etti:

"Siyasi rakiplerimizden 2017 yilinda vatandasi 'Acaba bu yollardan para alabilir miyiz, alamaz miyiz?' gibi düsüncelere sevk eden belli gruplar oldu. Biz bunlari siyasette çok gördük. Rakiplerin 'Tabii ki buradan para alirsiniz, neden bedava verirsiniz, topraginizi, agacinizi neden kestiriyorsunuz?' gibi sözleriyle vatandasin zihni bulandi. Uygulama yapildiktan 2 sene sonra sikayetçi oldu belli bir grup. O yolda 60 parsel sahibi var, 10-12 parsel sahibi sikayetçi oldu. Konu mahkemeye intikal etti, mahkeme de tüm parsel sahiplerini çagirdi."

- "Bu da bir hizmettir"

Hem vatandasa hizmeti, hem de hukukun üstünlügünü savundugunu vurgulayan Ispir, sunlari kaydetti:

"Mahkeme gününden birkaç gün önce bir belediye personeli gelip, vatandaslarin sabah erken saatteki durusmaya yetismelerinin zor olacagi, bazilarinin ulasim imkaninin olmadigini söylemesi üzerine minibüs tahsis edilmesini ve vatandaslarin adliyeye tasinmasi talimati verdim. Bu da bir hizmettir. Eger vatandas durusmaya gitmekte magduriyet yasiyorsa, bu magduriyeti giderelim. Bu da vatandasa bir hizmettir. Vatandasa hizmet her alanda olur. Burada bir hak arama mücadelesi varsa, kendilerini hakli saniyorlarsa, biz bunlara yardimci olacagiz. Biz hukukun üstünlügüne, adalete inanmis insanlariz."

Ispir, minibüs tahsis edilmesi talimatina bazi belediye personelinin, "Hem senin hakkinda sikayetçi olacaklar, hem de minibüs tahsis edeceksin. Bu yanlis degil mi?" seklinde tepki gösterdigini anlatti.

Durusma için ücretsiz servis hizmetini belediye anonsuyla duyurdugunu aktaran Ispir, sikayetçi olanlarla bölgede arazisi bulunmasina karsin sikayetçi olmayanlarin birlikte minibüse binerek durusmaya gidip ifade verdiklerini söyleyerek, Mahkemede hakim huzurunda ne olmasi gerekiyorsa oldu, durusmaya çiktilar. Böylelikle bir vatandasin ulasim magduriyetini, mahkemeye gitme magduriyetini böylelikle çözdük." ifadelerini kullandi.

Durusma günü ücretsiz servis araciyla adliye binasina ulasan hak sahipleri Sadik Akdere ve Ibrahim Özdemir de minibüs tahsis etmesinden ötürü Ispir'e tesekkür etti.
Kaynak: AA