AB Kurumlari Ile AB Dönem Baskani Slovenya Arasinda Gerginlik

Slovenya Basbakani Janez Jansa, Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin, basin özgürlügü ve hukukun üstünlügü konularinda görüsmeler yapmak için ülkeyi ziyaret etmesine tepki gösterdi Heyet baskanini 'Soros kuklasi' diyerek hedef alan bir Twitter mesaji paylasan Jansa'ya AB kurumlarinin baskanlari yine sosyal medyadan karsilik verdi.

Avrupa Birligi (AB) kurumlari, hukukun üstünlügü, yolsuzlukla mücadele ve basin özgürlügü konularinda arastirmalar için Slovenya'yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu heyetini hedef alan AB Dönem Baskani Slovenya'nin Basbakani Janez Jansa'ya tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Baskani David Sassoli ile AB Konseyi Baskani Charles Michel, Jansa'nin, Hollandali AP Milletvekili Sophie in ‘t Veld baskanligindaki heyete yönelik suçlama içeren Twitter mesajina tepkiyle karsilik verdi.

Ilk olarak AP heyetiyle görüsmeyi reddeden Jansa, sosyal medyadaki mesajinda bir fotograf paylasti. "AB parlamentosundaki bilinen 226 Soros kuklasindan 13'ü" yazisiyla paylasilan fotograftaki kisiler arasinda bulunan Sophie in ‘t Veld, kirmizi bir okla isaret edildi.

Son dönemdeki sagci görüsleri ve eski ABD Baskani Donald Trump'a destegiyle bilinen Jansa'nin hesabindan paylasilan ve Macar asilli Amerikali is adami George Soros'a atif yapan mesaj daha sonra silindi. Fotografin eski tarihli oldugu, fotografta yer alan AP milletvekillerinden bazilarinin su anda parlamentoda olmadigi, birinin ise geçen yil hayatini kaybettigi belirtildi.

Bu mesajin ardindan önce AP Baskani David Sassoli, daha sonra AB Konseyi Baskani Charles Michel yine sosyal medyadan paylasimlar yapti.

Sassoli, "Jansa'ya acilen Avrupa Parlamentosu milletvekillerine yönelik provokasyonlari durdurmasi çagrisinda bulunuyoruz. Bu meclisin üyelerine yapilan saldirilar Avrupa vatandaslarina yapilmis saldirilardir. AB dönem baskanligi ile yapici bir is birligi sadece karsilikli güven ve saygi temelinde mümkün olur." ifadesini kullandi.

Michel ise "AP üyeleri hiçbir baski olmaksizin islerini yapabilmelidir. AB kurumlari arasinda ve AB Konseyi içinde karsilikli saygi tek yoldur." mesajini paylasti.

Jansa, bu mesajlardan sonra Sassoli'ye hitaben "Slovenya sömürge degildir. Milletvekilinize söyleyin, AP'nin adini siyasi entrikalar ve Slovenya hakkindaki mantiksiz suçlamalarla kötüye kullanmasin." dedi.

Jansa'ya bir tepki de Hollanda Basbakani Mark Rutte'den geldi. Rutte, yine sosyal medyada, "Janez Jansa'dan AP üyeleri hakkinda tatsiz mesaj. Bunu en kuvvetli sekilde kiniyorum. Hükümetimiz ayni hissiyati Lahey'deki Slovenya Büyükelçisine iletti." diye yazdi.

Bunun üzerine Jansa, bu kez de Rutte'yi hedef alarak, "Mark, vaktini büyükelçilerle ve Slovenya'daki medya özgürlügüyle harcama. Sophie in ‘t Veld ile birlikte kendi gazetecilerinizi sokaklarda öldürülmekten koru." seklinde cevap verdi.

Jansa, bu mesajiyla da Hollanda'da gazeteci Peter R. de Vries'in temmuz ayinda silahli saldirida hayatini kaybetmesine atif yapti.

AB'nin dönem baskanligini 1 Temmuz'da 6 ay için devralan Slovenya'nin Basbakani Janez Jansa'nin gelecek hafta Brüksel'de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'ne katilmasi bekleniyor.
Kaynak: AA