Yillarini Verdi, 280 Farkli Kus Türünü Fotograflamayi Basardi

Sivas’ta yasayan ve 4 yil boyunca 280 farkli kus türünü fotograflayan yaban hayati fotografçisi Mustafa Aslan, simdi de göç yolundaki kuslari görüntülüyor.

Yillarini Verdi, 280 Farkli Kus Türünü Fotograflamayi Basardi
Sivas’ta yasayan 25 yasindaki Mustafa Aslan, yaklasik 4 yildir dag tepe gezerek yaban hayvanlarinin fotograflarini çekiyor. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle göç yolunda olan kuslari da fotograflayan Aslan, ak kuyruklu kartal gibi ihtisamli kuslarin yani sira bastankara gibi minik kuslari da görüntüledi. Bugüne kadar 280 farkli kus türünü fotograflayan Aslan, bir kusu fotograflamak için günlerce çaba harcadigini söyledi.



Fotografçi Mustafa Aslan, “Bugüne kadar 4 yilda 280 farkli kus türü fotografladim. Bu kuslar su an göç sezonundalar. Sonbahar göçündeler, geldikleri yere geri dönüyorlar. Kuslar iliman iklimi sevdikleri için yaz aylarinda Avrupa’ya, Türkiye’ye üremek için geliyorlar. Sonrasinda sonbaharda geri dönüyorlar. Hem Avrupa’dakiler hem Türkiye’dekiler bizim bu Iç Anadolu’dan, Dogu Anadolu’dan geçerek Orta Dogu’ya gidiyorlar. Birçok farkli kus türünü fotografladim. Içlerinde yilan kartali, ak kuyruklu kartal gibi güzel ihtisamli hayvanlar da var. Bir yandan çok küçük kizilgerdan, bastankara gibi minicik kuslar da var’’ dedi.

Aslan, bir kus türünü görüntülemek için bazen 6-7 gününü harcadigini belirterek, “Kuslari görüntülerken her gün birbirinden farkli oluyor. Ne olacagi hiç belli olmuyor. Arazide her gün farkli bir macera yasiyorum. Tabii ki zorluklari var. Özellikle kis aylarinda hava sartlari çok zorluyor. Bir yandan da yaz aylarinda yine günes zorlayici olabiliyor. Bugüne kadar beni en zorlayan anlardan biri flamingo çekerken flamingo diskilarinin içinde yüz üstü uzanip görüntü almaya çalismam olmustu. Güzel bir fotograf karesi için bazen 6-7 saat vakit harcayabiliyor insan. Bazen çok uzak yerlere gidip eli bos gelebiliyor. Bazen bir tür için günlerce ugrastigim ama görüntü alamadigim oluyor. Tabii burada fotografin kalitesi de önemli. Eger çok degerli, güzel bir fotograf istiyorsaniz onun için fazla ugrasmaniz gerekebiliyor. Benim de bir kus türü için 6-7 günümü harcadigim olmustu’’ diye konustu.

Kaynak: İHA