TURKOVAC'in Delta Varyantina Etkisine Iliskin Çalismalarda Virüs Izole Edildi

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis: 'Delta varyantini izole ettik. Delta varyantina karsi TURKOVAC asimizin etkinligini arastiriyoruz. Hem transgenik farelerde hem de gönüllü serumlarinda çalismalarimiz devam ediyor' 'Alfa varyantinda oldugu gibi bunda da çok etkili olmasini bekliyoruz. Ekibimiz hizli bir sekilde çalisiyor, belki bir ay içinde Delta varyantina TURKOVAC'in etkisini gösterebilecegiz' 'Hem faz3 çalismalarindaki gelismeler hem de üçüncü doz TURKOVAC çalismalariyla beraber, iki çalismanin ön sonuçlari degerlendirilerek en kisa sürede acil kullanima geçilecegini düsünüyorum'

ESMA KÜÇÜKSAHIN - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, üniversitelerinde gelistirilen TURKOVAC asisinin yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantina etkisine iliskin, "Delta varyantini izole ettik. Delta varyantina karsi TURKOVAC asimizin etkinligini arastiriyoruz. Hem transgenik farelerde hem de gönüllü serumlarinda çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

Çalis, AA muhabirine, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafindan yeni tip koronavirüse karsi gelistirilen TURKOVAC asisinin Ingiliz (Alfa) varyantina karsi yüzde 100 etkili oldugunu daha önce yaptiklari çalismayla ortaya koyduklarini animsatti.

ERÜ'nün projesiyle, Özdarendeli ve ekibinin Delta varyantina yönelik de çalisma baslattigini aktaran Çalis, "Delta varyantini izole ettik. Delta varyantina karsi TURKOVAC asimizin etkinligini arastiriyoruz. Hem transgenik farelerde hem de gönüllü serumlarinda çalismalarimiz devam ediyor. Insallah en kisa sürede sonuçlanacak. Alfa varyantinda oldugu gibi bunda da çok etkili olmasini bekliyoruz. Ekibimiz hizli bir sekilde çalisiyor, belki bir ay içinde Delta varyantina TURKOVAC'in etkisini gösterebilecegiz." diye konustu.

Çalis, ERÜ ve Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen TURKOVAC asisinda, Faz 3 çalismalarinin ise Saglik Bakanliginin koordinasyonunda sürdügünü hatirlatti.

Asinin birçok merkezde gönüllülere uygulandigini belirten Çalis, "ERÜ'de de Faz 3 çalismalarini arkadaslarimiz takip ediyor. Çok iyi gidiyor. Biz hiç asi olmamis vatandaslarimizi TURKOVAC asisina gönüllü olmaya davet ediyoruz." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Çalis, daha önce iki doz asi olanlarin TURKOVAC'i üçüncü doz olarak yaptirmasina iliskin de Saglik Bakanliginin çalisma yürüttügünü aktararak, söyle konustu:

"Vatandaslarimizdan iki doz asi olanlar da üçüncü doz olarak TURKOVAC yaptirabilirler. Su an sanirim 5 merkezde yapiliyor ama Bakanlik bunu 25-30 merkez olarak hesapliyor. Insallah en kisa sürede diger merkezler de açilir. Çünkü farkli sehirlerden de gönüllü basvurulari oluyor, bizler de bu merkezlerin bir an önce açilmasini sabirsizlikla bekliyoruz. Hem faz-3 çalismalarindaki gelismeler hem de üçüncü doz TURKOVAC çalismalariyla beraber, iki çalismanin ön sonuçlari degerlendirilerek, en kisa sürede acil kullanima geçilecegini düsünüyorum."

Kaynak: AA