Tunus Cumhurbaskani Said, Ülkenin Çikarlarini Hedef Alan Kisilerin Diplomatik Pasaportlarinin Iptalini Istedi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Tunus’un çikarlarini hedef alan diplomatik pasaport sahibi kisilerin pasaportlarinin iptal edilmesi talebinde bulundu.

Cumhurbaskanligi Sarayi'nda düzenlene ilk Bakanlar Kurulu toplantisinda konusan Said, "Adalet Bakanimizdan talep ediyorum, Tunus’un çikarlarini hedef alan diplomatik pasaport sahipleri ile ilgili sorusturma açilsin, devletin iç ve dis güvenligine kimse komplo kuramaz." dedi.

Yurtdisinda Tunus’a komplo kuranlarin devletin iç ve dis güvenligini hedef aldigini söyleyen Said, bu kisilerin diplomatik pasaport tasimaya haklarinin olmadigini söyledi.

Tunus Diplomatlar Sendikasi'ndan 9 Ekim'de yapilan açiklamada, eski Cumhurbaskani el-Munsif el-Merzuki'nin "yabanci bir ülkenin yetkililerini ülkesine karsi cezai önlemler almaya davet ettigi" iddia edilmisti.

Sendika, Merzuki’nin diplomatik pasaportunun iptal edilmesi çagrisinda bulunmustu.

Suçlamalari reddeden Merzuki ise yaptigi açiklamada ülkesinin aleyhine çalismadigini, 25 Temmuz’da Cumhurbaskani Said’in olaganüstü kararlarini darbe olarak gördügünü ve buna karsi çiktigi için hedef alindigini söylemisti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Tunus’ta Basbakan Necla Buden Ramazan tarafindan 11 Ekim’de olusturulan yeni hükümet, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda yapilan yemin töreninin ardindan göreve baslamisti.

Kaynak: AA