TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Yetistirici Kadinlarimizin Toplumdaki Statüleri Yükseltilmeli'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, ülkede tarim sektöründe çalisanlarin yüzde 42’sinin kadin oldugunu ifade ederek, “Yetistirici kadinlarimizin toplumdaki statüleri yükseltilmeli, sosyal güvencelerinde pozitif ayrimcilik saglanmali” dedi.

15 Ekim Dünya Kadin Çiftçiler Günü nedeniyle açiklama yapan TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, kirsalda ev isleri, çocuk bakimi, yasli bakimi gibi sorumluluklar üstlenen kadinlarin tarimsal faaliyetlerin birçogunda da aktif görevler üstlenerek ekonomiye önemli katkida bulunduklarini ifade etti.

Kadin çiftçilerin tarim sektörünün önemli yapi taslarindan biri oldugunu belirten Çelik, “Kadin çiftçilerimiz tarlasinda, serasinda, bahçesinde, ahirinda, agilinda gece gündüz demeden çalisiyor, yetistiriyor. Üretime omuz veriyor, ülkenin gida güvencesi basta olmak üzere önemli birçok görevi yapiyor. Geleneksel ev isleri,

evinde çocuklarina ve yaslilara bakim gibi günlük faaliyetleri üstleniyor. Bunlara ragmen toplumsal cinsiyete dayali ayrimcilik ve toplumsal kurallar nedeniyle kadinlarin bu emekleri resmi istatistiklerde yer almiyor” dedi.

Kadin çiftçilerin kirsaldan kente göçün önlenmesinde büyük katkisi bulunduguna da dikkat çeken Çelik, “Büyük çogunlugunu küçük aile isletmelerinin olusturdugu ülkemizde halen tarimda çalisanlarin yüzde 42’si kadinlardir. Ailenin bireyi olan çiftçi kadinlarin kirsalda üstlendigi roller kirsalin kalkinmasini saglamakta, son yillarda yasanan kirsaldan kente göçün önlenmesinde önemli rol oynamaktadir. Son yillarda kentlere olan göç nedeniyle kirsalda yas ortalamasi 55’e yükselmistir. Bu durum üretimde sürdürülebilirligi zora sokmaktadir. Bu nedenle tarimimizin sigortasi olan küçük aile isletmelerine yönelik politikalarin gözden geçirilmesi, üretime devam edebilmeleri için verilen desteklerin artirilmasi, kirsalin sosyo ekonomik kalkinmasina yönelik projelerin uygulanmasi önemlidir. Bunlarin saglanmasi, aile isletmelerinde önemli görevi olan kadinlarin ve ailelerinin yasamlarini devam ettirecek, geçimini ve refahini saglayacaktir” degerlendirmesini yapti.

"Kadinlarin sosyal güvencelerinde pozitif ayrimcilik saglanmali”

Halen sehirlerin kisi basina milli gelirden aldigi payin sadece üçte birini kirsalin almasi nedeniyle yasanan yoksullugu kadinlarin daha fazla hissettigine dikkat çeken Nihat Çelik, “Ekonomik sikintilar, kirsalin kalkinmasinda önemli roller üstlenen kadinlarimizin hareket alanini kisitlamaktadir. Buna egitim düzeyinin ve toplumsal statünün düsüklügü, örgütlenmenin saglanamamasi, mevcut örgütlerin idari mali açidan güçlü olmamasi, finansa ulasimda yasanan güçlükler ve sosyal güvencelerinin olmamasi gibi yasanan zorluklarin eklenmesi kadinlarimizin sorunlarinin fazlalasmasina, yükünün agirlasmasina, emeklerinin karsiligini alamamasina neden olmaktadir. Bu nedenle yetistirici kadinlarimizin toplumdaki statüleri yükseltilmeli, kirsaldan göçü önlemek için istihdam olusturulmali, egitilmeli, örgütlenmeli, kadinlarin üyesi oldugu örgütlerde, çalistiklari konularda belirli kotalara ulastiklarinda tesvik için ek destekler verilmeli, sosyal güvencelerinde pozitif ayrimcilik saglanmali, finansa erisim kolaylastirilmalidir” dedi.

Çelik, “Sorunlarin çözülmesiyle tarimsal üretimin her asamasinda emegi olan, üreten kadin çiftçilerimiz, evde çocugunu, agilda kuzusunu büyütecektir. Gelismis dünya ülkelerindeki çiftçi kadinlarin seviyesine gelebilmeleri temennilerimle tüm kadinlarimizin Dünya Kadin Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA