Traktör Kullanan 74 Yasindaki Kadin Bag Bahçe Islerini Kendi Yapiyor

Ankara'nin Kalecik ilçesinde 18 yil önce esinin ölümünün ardindan tüm bag ve bahçe islerini kendisi yapmaya baslayan 74 yasindaki Döne Coskun: 'Bagim var, tüm isleri kendim yaparim. Aralarini sürerim, çubugunu çikaririm, budamasini yaparim. Meyve agaçlarim var, onlarin bakimini, ilaçlamasini ve sulamasini yaparim. Üzümlerden pekmezimi de kendim üretirim'

HÜSEYIN YIGINER - Ankara'nin Kalecik ilçesinde yasayan 74 yasindaki Döne Coskun, esinin 18 yil önce hayatini kaybetmesinin ardindan tüm bag bahçe islerini traktör kullanarak kendisi yaparak görenleri sasirtiyor.

Kirsal Akkuzulu Mahallesi'nde yasayan Döne Coskun'un esi, 2003 yilinda hayatini kaybetti.

Esinin ölümünün ardindan bag bahçe islerini traktör kullanarak yapmaya baslayan Coskun, bir taraftan da üç çocugunun egitimiyle ilgilendi. Çocuklarini büyüten Coskun, Akkuzulu'daki baginda üzüm yetistirip pekmez hazirlarken, kendisini traktörün direksiyonunda görenleri de sasirtiyor.

Coskun, AA muhabirine, dogdugu köyün gelini oldugunu söyledi.

Hayatinin çiftçilik ve hayvancilikla geçtigini anlatan Coskun, "Yaklasik 40 sene önce traktörü yeni aldigimizda tarladan karpuz topluyorduk. Esime 'az yavas sür' deyince 'biliyorsan sen sür' dedi bana. Ben de onun kullanmasina bakarak zamanla traktör kullanmayi ögrendim. Esim vefat edince de kimseye muhtaç kalmadan kendi isimi kendim yapmaya basladim." dedi.

Coskun, sadece kendisinin degil, felç geçiren damadinin da bag bahçe islerini yaptigini ifade etti.

Köyde traktör kullanmaya basladiginda önceleri bazi tepkiler aldigini anlatan Coskun, "Mahalle sakinleri tarafindan yadirgandim. Mahallede bakarlardi bana, 'kullanamaz, traktörü devirir, kaza yapar, traktörü bozar' derlerdi. Allah'a çok sükür bu güne kadar hiç kaza yapmadim." diye konustu.

Coskun, tüm islerini tek basina yaptigini anlatarak, söyle konustu:

"Bagim var, tüm isleri kendim yaparim. Aralarini sürerim, çubugunu çikaririm, budamasini yaparim. Meyve agaçlarim var, onlarin bakimini, ilaçlamasini ve sulamasini yaparim. Üzümlerden pekmezimi de kendim üretirim. Bu evde yalniz yasiyorum. Üç çocugum var, ikisi Ankara'da, biri de Istanbul'da yasiyor. Istanbul'daki çocugumu çok zor sartlarda okuttum. O zamanlar çok fakirdik. Sebzeleri ve meyveleri kendim yetistirdim ve onlari satarak çocugumu okuttum. Esim 59 yasinda çok genç öldü. Her is bana kaldi. Ben de isleri kendim yapmaya basladim ve zamanla alistim."

- "Gençlere okumalarini tavsiye ederim"

Döne Coskun, kadinlarin çalisarak ayakta durmalari gerektigini dile getirdi.

Hayati boyunca çok çalistiginin altini çizen Coskun, "Gençlere tavsiyem okumalari, çok çalismalari ve dürüst olmalaridir. Allah çalisana veriyor. Ben çok çalistim ve Allah bana da her seyi verdi. Kimseye muhtaç olmadim." ifadelerini kullandi.

- "Bir erkegin yaptigi tüm isleri yapiyor"

Mahalle sakinlerinden 71 yasindaki Satilmis Yilmaz ise Coskun'un çok çaliskan ve marifetli biri oldugunu belirterek, "Motor kullanir, tarla tapan sürer, bagini budar. Bir erkegin yaptigi tüm isleri yapiyor." dedi.

Mahalle sakinlerinden Nurettin Topsoy ve Mesut Cantürk de Coskun'un ilerleyen yasina ragmen tüm bag bahçe islerini traktör de kullanarak basariyla yaptigini dile getirdi.
Kaynak: AA