TKDK'nin Çorum'daki 2021 Hibe Desteginin 40 Milyon Lirayi Asmasi Bekleniyor

Vali Mustafa Çiftçi: 'Yapilan ödemeler ve yil sonuna kadar yapilacak ödemelerle birlikte, 2021 yili bugüne kadar hibe ödemesinin en çok yapildigi yil olacak'.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun (TKDK) 2021 yilinda 144 projeye 22,5 milyon lira hibe ödemesi yaptigini, yil sonuna kadar tamamlanacak 125 projeyle birlikte bu rakamin 40 milyon lirayi asmasinin hedeflendigini bildirdi.

Valilikten yapilan yazili açiklamaya göre Çiftçi, TKDK Çorum Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer'i kabulünde kurumun çalismalari hakkinda bilgi aldi.

Çiftçi, 2021'in, TKDK'nin Çorum'da bir yilda en fazla hibe destegi verdigi yil olmasini bekledigini belirtti.

TKDK'nin kuruldugu 2013 yilindan bugüne kadar yatirim tutari 363 milyon lira olan 1063 projeye 180 milyon lira hibe sagladigini vurgulayan Çiftçi, su bilgileri paylasti:

"2020'de Il Koordinatörlügümüz, 173 projeye 26 milyon lira hibe ödeyerek, ilk hibe ödemeye basladigi 2013 yilindan bu yana en yüksek hibeyi ödemisti. Ayni zamanda Il Koordinatörlügümüz 2019 ve 2020 yillarinda aldigi projelerin yüzde 80'inden fazlasini tamamlayarak Türkiye'nin en basarili ili olmustu. 2021 yili özeline baktigimizda sene basindan bugüne kadar 144 projeye 22,5 milyon lira hibe ödemesi yapilmis olup, yil sonuna kadar 125 proje daha tamamlanarak 40 milyon liranin üzerinde hibe ödemesi hedeflenmektedir. Yapilan ödemeler ve yil sonuna kadar yapilacak ödemelerle birlikte, 2021 yili bugüne kadar hibe ödemesinin en çok yapildigi yil olacak." ifadelerini kullandi.

TKDK'nin Çorum'da destek verdigi yatirimlarin yüzde 40'inin genç, yüzde 25'inin de kadin yatirimcilardan olustuguna dikkati çeken Çiftçi, sunlari kaydetti:

"TKDK hem genç hem de kadin girisimcilere proje seçiminde pozitif ayrimcilik uygulayarak bu girisimcilerin öne çikmasini sagliyor. TKDK hayvancilik, isleme-pazarlama ve çiftlik faaliyetlerini çesitlendirmeye yönelik kirsal alan yatirimlarina destek veriyor. Süt, yumurta, kirmizi ve beyaz et üretimi ile süt ve süt ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, süt toplama merkezleri, et parçalama ve isleme tesisleri ile kesimhaneler, su ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin islenmesi ve depolanmasi, bitkisel üretim, mantarcilik, seracilik, aricilik, katma degerli ürünler, el sanatlari, kirsal turizm, makine parklari, su ürünleri yetistiriciligi ve yenilenebilir enerji yatirimlarina destek veriyor. Destek, yapim isleri, makine-ekipman alimlari, proje hazirlik giderleri ve görünürlük harcamalarini içeriyor. Sektörüne göre degismekle birlikte projelerin 500 bin avro ile 3 milyon avroya kadar olan kismina yüzde 40 ile 70 oraninda hibe veriliyor. Yatirimlardaki harcamalar KDV ve diger vergilerden muaf tutuluyor. Yatirim yapmak isteyen tüm vatandaslarimizin Il Koordinatörlügümüzle irtibat kurmalarini, en dogru bilgiyi yetkililerden ve uzman personelden almalarini tavsiye ediyorum."
Kaynak: AA