Sonbaharda Bagisikligi Güçlendirmek Için Protein Agirlikli Beslenme Önerisi

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Nur Seda Güler, sonbaharda gribal enfeksiyonlarin ve korona virüsün artisa geçtigini belirterek, bagisikligin güçlendirilmesi için protein agirlikli besinler tüketilmesini önerdi. Güler, ayrica zayiflamanin sadece görsel anlamda degil ayni zamanda saglikli bir yasam sürebilmek için önemli oldugunu vurguladi.

Sonbaharda Bagisikligi Güçlendirmek Için Protein Agirlikli Beslenme Önerisi
Uzman Diyetisyen Nur Seda Güler, yaz tatilinde alinan kilolarin sonbaharda bagisikligi azaltabilecegini belirtti.

Sonbahar ve kis aylarinda gribal enfeksiyonlara ve korona virüse karsi bagisikligi güçlendirmek protein agirlikli beslenmeyi öneren Güler, karbonhidrat agirlikli besinlerin yaga ve kiloya yol açacagini ve bu nedenle bagisikligin zayiflayacagini söyledi.

Güler, ayrica kis aylarinda vatandaslarin kilolarindan dolayi sok diyetlere basvurmamasini, uzmanlardan yardim almasi gerektigini ifade etti.

Diyetisyen Güler, “Yaz tatilinden çiktik ve sonbahar geldi. Pandemiden dolayi önceki evrede çok fazla evlerde kalindigi için bu sene tatiller uzun uzadiya yasandi. Bununla birlikte beslenmelerde de artislar oldu. Vücut agirliginda artislar oldu, sismanlamalar basladi.

Bunun dezavantaji olarak sonbaharda gribal enfeksiyonlarda tabii ki artislar olacak. Bunun yani sira maalesef pandemide de tekrardan mutasyonlar ve artislar var. Yani aslinda bagisikligimiz çok önemli. Zayiflamayi sadece görsel olarak degil, ayni zamanda vücut saglimizi tam olarak idame ettirebilmek açisindan da ideal vücut agirliginda olmak çok önemli. Çünkü yüksek karbonhidratli beslenmek ve yüksek vücut agirligindaki yag orani da hastaliga yakalanma hizini çok arttiriyor. Dolayisiyla beslenme konusunda protein agirlikli beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Birebir zayiflamayla alakali mutlaka uzman yardimi alinmasi gerektigini öneriyorum. Bilinçsizce sok diyetler veya hizlica zayiflamak için yapilacak diyetlere dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar sagligimizi tehdit edecek durumlardir. Karacigeri, böbregi yoracak durumlardir” dedi.



Bagisikligi güçlendirmek için yapilmasi gerekenler

Bagisikligi güçlendirmek için önerilerde bulunan Güler, “Önümüzde pandemi oldugu için buna bagli olarak bagisikligimizi çok önemli. Pandemi olmasa bile eylül ve ekim aylarindan sonra gribal enfeksiyonlar artisa geçer, kis aylarinin gelmesiyle bagisikligimiz düser. Bagisikligimizi ayakta tutabilmek için karbonhidrattan fakir proteinden zengin beslenmesi gerekir. Bunun yani sira bagisikligimizi güçlendirmek için C vitamini tüketime de özen gösterilmeli. Yani meyve sebze tüketimi çok önemli. Günlük olarak minimum bir ya da iki meyve ve iki sebze tüketilmeli. Ürün çesitliliginin beslenmemizde bulunmasini öneriyorum. Protein agirlikli beslenmeyi muhakkak öneriyorum. Bol su tüketimi ve mutlaka spor yapilmasini da öneriyorum. Fiziksel aktivite çok önemli. Sedanter (fiziksel aktivitenin olmadigi yasam tarzi) hayatin bize kazandirdigi sey zaten obezitedir. Yanlis beslenme evet çok fazla revaçta, paket gidalar, hazir gidalar, asansörler, arabalar ve benzeri aktivite azaltici durumlar vücut agirligimizin çok ciddi artmasini sagliyor. Bu durum obeziteye yol açiyor ve yüksek yag orani nedeniyle bagisikligimiz düsüyor. Depresyondan tutun da enfeksiyonu daha çabuk kapmamiza neden oluyor. Günün sonunda arabaya yanlis yakiti koyarsak motorumuz ariza veriyor. Insan fizyolojisi ve patofizyolojisi kisiye özel diyet programi ILE hücrelerin dogru beslenmesini saglarken ayni zamanda hücrelerin oksidasyonunu azaltarak veya önüne geçerek antioksidandan zengin bir beslenme sekliyle çok daha saglikli olabilir. Yapay gidadan ve karbonhidrattan zengin yanlis beslenmeyle de depresyondan tutun da karaciger yaglanmasina, diyabete kadar bir çok hastaliga kapi aralanir. Sagliksiz bir vücutta dirençsiz kalacagi Için virüsler karsisinda daha savunmasiz kalacaktir ve bu durumda hastalik olusumunu hizlandiracaktir. Yani vücudun savunma mekanizmasinda güçsüzlük kaçinilmaz olacak ve hastalik kapma riski de artacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA