Soguk Havalarda Bunlari Yapmazsaniz 20 Bin Liraya Kadar Masraf Çikabilir

Havalarin sogumasiyla birlikte araç sürücüleri araçlarinin kislik bakimlarini yaptirmak ve maddi zararlari en aza indirmek amaciyla sanayi sitelerinin ve servislerin yolunu tutuyor. Araç sürücülerinin kis bakimlarini muhakkak yaptirmalari gerektigini ifade eden uzmanlar, bakimlari yaptirilmayan bir aracin asiri soguklarda 20 bin liraya kadar masrafa yol açabilecegini ifade etti.

Soguk Havalarda Bunlari Yapmazsaniz 20 Bin Liraya Kadar Masraf Çikabilir


“Hava sartlarina göre antifriz konulmali”

Çerkezköy ilçesinde yag ve antifriz bakim hizmeti veren Anil Bahar, “Kislik bakim, araçlarin kis periyodundaki eksi dereceye düsmüs hava sartlarinda aracin kullanimini daha kolay yapmak için yapilan bakimlardir. Araç antifriz degisimi yapilir. Sehirlerin hava sartlarina göre eksi 20, eksi 30, eksi 40’a kadar dayanabilecek antifrizler konulur. Onun disinda araçlarin yol tutuslarinin daha saglikli bir sekilde olmasi için zorunlu kis lastigi takilir. Yagi ve filtresi de degistirilir. Klima gazlarini da degistirmek gerekir” dedi.



“Motor donar, sürücü fark etmeden marsa basarsa blok çatlayabilir”

Araçlarin marka ve modeline göre masraflarin arttigini söyleyen Bahar, “Dizel ve benzinli araçlarda araç bakimlari degisiyor. Eger bu bakimlar yapilmazsa günümüz sartlarinda 20 bin liraya kadar varan masraflar ortaya çikabilir. Antifrizden ötürü araç donarsa, sürücü de fark etmeden marsa basarsa blok çatlatabilir, piston çikartabilir. Araçlarin üzerinde yag çubugu ve radyatör için yedek depo bulunur. Antifriz için yedek depo üzerinde ’full’ yazisinin hizasina kadar doldurulmali, fazlasi olursa kapaklar tutmuyor ve tutmadigi için müsteri geliyor, antifriz kaçiriyor diyor. O yüzden seviyesinde olmali. Yag seviyesi de yag çubugunun en üst noktasi ‘F’ seviyesine kadar doldurulmalidir” ifadelerine yer verdi.

“Marka ayni, içindeki yag farkli”

Yag kullanirken araç sürücülerine de uyarilarda bulunan Bahar, “Çok çesitli yaglar var. Herkes internetten alisveris yapiyor su an. Internetten yapilan alisverislerde bazen farkli yaglar kullanilabiliyor. Mesela bu elimdeki yag internetten alinmis, marka birebir ayni fakat içindeki yag farkli. Müsteri bunu geri de iade edemiyor. Müsteri temsilcisi ‘yagi sahtesiyle degistirip bana geri göndermedigini nerden bileyim?’ diyebiliyor. Burada sikinti yasanabiliyor” seklinde uyarida bulundu.

“Araç modeline uygun yag kullanilmali”

Araca uygun yag kullanilmasi gerektigine vurgu yapan Bahar, “Araçlara göre viskozite farklari var. Yagin sivilasma oranlari oluyor bunlar. Araç yaginin sivilasmamasi lazim. Viskozite farklarina göre araçlarda yag kullaniyor. Artik Euro 6 ve üzeri araçlarda 040 ve 030 yaglar kullaniyor. Mesela eski model araçlar var, 10-40 kullanmak istiyor ama biz önermiyoruz” dedi.



“Yüksek meblaglarda zarara yol açabilir”

Yag ve filtre degisimi ustasi, 15 yillik sanayici esnafi Gökhan Akburu ise, “Hava sicakligi eksi 10 derecenin altina indiginde donmalar meydana gelir ve bu sizin motor blogunuzu patlatmaya, hortumlarin da bogulmasina yol açar. Kisin da yine yüksek meblaglarda zararlar yol açar. Bu yüzden antifriz ve yag degisimi eksiksiz ve zamaninda yapilmasi gerekir” diye konustu.



“Motor yagi kullanimina dikkat edin”

Öte yandan motor ustasi Osman Arat da durumu su sözlerle özetledi, “25 yillik motor ustasiyim. Araçlara mutlaka kislik bakim yapilmali. Antifriz degil de su olursa motor blogunu çatlatir. Yag bakimlari, lastik degisimi mutlaka yapilmali. Bunlar hem sürücünün hem de araçlarin güvenligi için oldukça önemli. 3 kurus masraftan kaçarken daha agir bedeller ödemek zorunda kalmayin. Araçlarin hepsi degisir. Bugün bir Tofas marka arabada 5 bin lira zarar olursa yeni nesil bir araçta 20 ila 25 bin liraya kadar masraf çikabilir. Kisin antifriz, akü, motor yagi kullanimina dikkat edilmeli. Motor yagi yazin incelir, sogukta biraz daha kalinlasir, o yüzden motor geç isinir. Yazin sicak oldugu için fazla zarar olmaz ama kisin daha yüksek zararlara yol açabilir” dedi.

Kaynak: İHA