Portekiz 16 Yas Altina Boga Güreslerini Arenada Izlemeyi Yasakladi

Portekiz'de sol görüslü azinlik hükümeti, kanun hükmünde kararname ile 16 yas altina boga güreslerini arenada izlemeye yasak getirdi.

Portekiz hükümetinden yapilan açiklamada, boga güreslerinin 16 yas altina yasaklanmasiyla ilgili kararin, Birlesmis Milletler Çocuk Haklari Komitesinin 2019 yilinda aldigi, boga güresi gibi gösterileri izleme yasinin yükseltilmesinin istendigi kararla baglantili oldugu belirtildi.

Diger yandan kararin alinmasinda, hükümete disaridan destek veren Portekiz Hayvan Haklari Partisinin (PAN) de önemli etkisi oldu.

PAN, geçen sene Mecliste bütçeyle ilgili oylamalarda, söz konusu yasagin çikartilmasi kosuluyla hükümete destek vermisti.

PAN milletvekili Ines de Sousa Real, kararin ardindan sosyal paylasim sitesinden bogaya sarilan bir çocuk fotografi paylasarak, "Basardik, çocuklar ve gençler boga güresi siddetinden kurtuluyor. Çok önemli bir zafer. PAN, boga güreslerinin tamamen kaldirilmasini savunmaya devam edecek." diye yazdi.

Portekiz'de 2000 yilinda Meclisin onayiyla, matadorun arenada bogayi öldürmesi yasaklanmis, 2018'de ise boga güreslerinin kaldirilmasiyla ilgili bir öneri Meclisteki oylamada reddedilmisti.

Boga güreslerine çocuklarinin alinmamasiyla ilgili tartismalar, bogalarin arenada öldürülmeye devam edildigi Ispanya ve Fransa'da da son yillarda yapiliyor.

Kaynak: AA