Orman Yanginlarina Otonom Söndürme Sistemi Gelecek

Iklim degisikligi sürecinde orman yanginlari isimli çalistaya katilan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Insansiz hava aracinin tespit ettigi görüntüleri, sistem üzerinden hiç insan müdahalesi olmadan farkli insansiz hava araçlarina aktarip yangini söndürme hedefimiz var” diye açiklamada bulundu.

Orman Yanginlarina Otonom Söndürme Sistemi Gelecek
Tarim ve Orman Bakanligi ile Orman Genel Müdürlügü’nün düzenledigi 13-15 Ekim tarihleri arasinda sürecek “Iklim degisikligi sürecinde orman yanginlari” isimli çalistay Kizilcahamam’da bir otelde devam ediyor. Çalistayda orman yanginlari sirasinda, öncesinde ve sonrasinda yapilmasi gerekenler, teknoloji ile orman yanginlari söndürme sistemleri kullanimi gibi farkli konu basliklari bulunuyor. Insansiz Hava Araçlari ile yangin tespiti yapan Orman Genel Müdürlügü otonom bir sistem gelistirerek, insan müdahalesi olmadan orman yanginlarini söndürmesini hedefliyor. Sistem gözetleme merkezlerinden alindan verileri isleyerek insansiz hava araçlarinin olay yerine gidip yangina müdahale etmesini hedefliyor. Bu sayede iletisim ve koordinasyonda geçen 1-2 dakika gibi bir sürede ortadan kaldirilarak daha erken müdahale edilmesi hedefleniyor.

“Yanginlarla daha güçlü mücadele için çalistay düzenledik”

9 farkli konu basliginda 3 gün devam eden Iklim degisikligi sürecinde orman yanginlari seminerinde konusan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Orman yanginlari sirasinda, öncesinde ve sonrasinda yapilacak konularin konusulmasi için çalistay içinde 9 farkli gurup olusturuldu. Biz inaniyoruz Orman Genel Müdürlügü’müzün 182 yillik tecrübesi ve bu tecrübe ile birlikte gelisen teknoloji iklim degisikligi olumsuz etkilerini bir arada degerlendirerek ne gibi ilave katkilar yaptirilabilir. Bu konuda fikri olan herkesin düsüncelerini almak isteriz. Yanginlar ile mücadeleyi daha güçlü bir sekilde gerçeklestirebilmek için bu çalistayi düzenledik. Bununla ilgili çok faydali sonuçlar bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Insan müdahalesi olmadan yangin söndürme hedefimiz var”

Dünya’da orman yanginlarinda mücadelede insansiz hava araçlarini kullanan ikinci ülke oldugumuzu belirten Karacabey, “Biz insansiz hava araçlarini daha çok orman yanginlarini gözetlemede kullaniyoruz. Bu yil ilk defa insansiz helikopterimizi orman yanginlarinda mücadelede kullandik. Insansiz araçlardan nasil daha fazla yararlanabiliriz konusunu arastiriyoruz. Insansiz hava aracinin tespit ettigi görüntüleri, sistem üzerinden hiç insan müdahalesi olmadan farkli Insansiz hava araçlarina aktarip yangini söndürme hedefimiz var. Orman yanginlarina ne kadar erken müdahale ederseniz o kadar büyümeden müdahale etmis oluyorsunuz. Bu nedenle söndürme islemlerinde daha basarili oluyorsunuz. Suanda haber alma sistemimizden aldigimiz verileri yangin yönetim merkezine aktariyoruz. Oradaki arkadaslarimizda ekiplerimizi çikartiyor. Bahsettigim otonom sistemi sagladigimizda ardaki basamaklari ortadan kaldiracagimiz için arada geçen 1-2 dakikalik süreyi kaldirmis olacagiz. 2 dakika yanginda çok önemli bir süredir” diye konustu.

Kaynak: İHA