Nijeryali General, Terör Örgütü ISWAP Lideri El-Barnawi'nin Öldügünü Öne Sürdü

Nijeryali General Lucky Irabor, terör örgütü ISWAP lideri Ebu Musab el-Barnawi’nin öldügünü öne sürdü.



Nijeryali General Lucky Irabor gazetecilere verdigi demeçte, terör örgütü ISWAP lideri Ebu Musab el-Barnawi’nin öldügünü öne sürerek, "Ebu Musab’in öldügünü size yetkili bir sekilde dogrulayabilirim" dedi.

Nijerya basininda isimsiz kaynaklara dayandirilan haberlerde ise, el-Barnawi’nin geçtigimiz agustos ayi sonlarinda öldürüldügü ifade edildi. Nijeryali yetkililer ise, el-Barnawi’nin nasil ve nerede öldügü konusunda ayrinti vermedi.

Terör örgütü Boko Haram’in bir kolu olan ISWAP, yaklasik 12 yildir Nijerya Silahli Kuvvetlerine karsi saldirilar düzenlerken, çatismalarin Nijerya’nin komsu ülkeleri Çad ve Kamerun’a da yayilmasi ile yaklasik 300 bin kisi hayatini kaybetti, milyonlarca kisi yerinden oldu.

El-Barnawi geçtigimiz haziran ayinda terör örgütü Boko Haram lideri Shekau’nun öldügünü duyurmustu

El-Barnawi geçtigimiz haziran ayinda ortaya çikan ses kaydinda ise, terör örgütü Boko Haram lideri Abubakar Shekau’nun ISWAP ile çikan bir çatisma sonrasi ISWAP tarafindan takip edildigini ve Shekau’nun üzerindeki patlayiciyi patlatarak, 18 Mayis’ta kendisini öldürdügünü ifade etmisti. Ses kaydinda el-Barnawi, ISWAP’in Shekau’ya kendilerine katilmak için firsat verdigi belirtmis, "Shekau, dünyada asagilanmaktansa öbür dünyada asagilanmayi tercih etti ve bir patlayiciyi patlatarak aninda kendini öldürdü" demisti.

Öte yandan Boko Haram içerisinde 2016’da baslayan liderlik krizi, örgütün el-Barnawi ile Shekau arasinda bölünmesine neden olmustu. DEAS tarafindan da desteklenen Boko Haram kurucu lideri Muhammed Yusuf’un oglu el-Barnawi 2016 yilinda Boko Haram’dan ayrilarak ISWAP’i kurarak basina geçmisti.
Kaynak: İHA