Nigde'de 'Tarla Günü' Etkinliginde 6 Yerli Patates Çesidi Tanitildi

Nigde'de düzenlenen "tarla günü" etkinliginde, Patates Arastirma Enstitüsünce gelistirilen 6 yerli ve milli çesidin hasadi ve tanitimi yapildi.

Vali Yardimcisi Cemil Kilinç, Alay beldesinde yerli patates çesitlerinin deneme ekiminin yapildigi tarlada düzenlenen programda, kentin patates üretiminde öncü oldugunu söyledi.

Birçok insanin patates üretiminden geçimini sagladigini belirten Kilinç, söyle devam etti:

"Hatta hasat döneminde diger illerden tarim isçilerimiz gelip, çalisiyorlar nafakalarini kazaniyorlar. Bu anlamda baktigimizda patates kent için stratejik bir ürün. Patatesin gerek verimini gerekse kalitesini artirmak için enstitümüz büyük bir kazanç. Enstitümüz, gelistirdigi tohumlarin, her yil birçok ilde deneme ekimlerini ve hasadini yapiyor. Bu ülkemizin disa bagimliligini azaltacak. Uzun vadede tamamen kendi kendimize yeter hale gelecegiz. Gelistirdigimiz tohumlar kendi cografyamiza, iklimimize toprak yapimimiza daha faydali, verimi yüksek, kaliteli ürünler haline geliyor. Bu anlamda her yil bir adim daha ileriye gidiyoruz. Basarili çalismalarindan dolayi enstitü çalisanlarimizi tebrik ediyorum."

Patates Arastirma Enstitüsü Müdürü Ugur Pirlak da "Yerli ve milli çesitlerin ulasmadigi çiftçi kalmasin" slogani ve Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügünün (TAGEM) 30'uncu yili kutlamalari kapsaminda birçok ilde yerli ve milli çesitlerin deneme ekimlerini yaptiklarini dile getirdi.

Enstitünün, TAGEM'e bagli Türkiye'deki ilk ve tek patates arastirma enstitüsü olduguna dikkati çeken Pirlak, söyle konustu:

"Su ana kadar yürüttügümüz islah çalismalari neticesinde 10 yerli ve milli patates çesidini ülke tarimina kazandirdik. Hali hazirda da Ar-Ge çalismalarimiz devam ediyor. Burada deneme ekimi yapilan 6 çesidimizin Nigde topraklarinda verimi oldukça tatminkar. Çesitlerimizden en düsügünden dekarda 4 tona yakin verim aldik. Hasat sonunda tartimlar neticesinde kesin sonuç belli olacak. Ancak, gelistirdigimiz çesitlerimiz üreticilerimizin benimsedigi, bu bölgeye adaptasyonu en yüksek olan çesitler."

Konusmalarin ardindan Pirlak, yerli patates çesitleri "Saruhan", "Nam", "Onaran2015", "Muratbey", "Leventbey" ve "Nigsah"i katilimcilara tanitti.

Kaynak: AA