Marmaris'te Phoneix Antik Kenti Gün Yüzüne Çikarilacak

Yüzey arastirmalarinin baskanligini yürüten Dr. Asil Yaman: 'Çok sayida konut, mezar, eski cami ve imaret gibi farkli nitelikte yapilar bulduk. Önümüzdeki yillarda sürdürülecek çalismalarin bölgenin Türk dönemini aydinlatmasini hedefliyoruz' Marmaris Ticaret Odasi Baskani Mutlu Ayhan: 'Phoneix Antik Kenti, diger antik kentlerimiz gibi giderek artan öneme kavusacak'

Mugla'nin Marmaris ilçesindeki Phoenix Antik Kenti'nde baslatilan yeni nesil arkeolojik yüzey arastirmasinin ilk yili tamamlandi.

Marmaris Ticaret Odasi (MTO) sponsorlugunda, Kültür ve Turizm Bakanligi izniyle Taslica Mahallesi'ndeki antik kentte kazi çalismalarinin baslamasi için, Pennsylvania Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Asil Yaman'in baskanliginda eylül ve ekim aylarinda yürütülen arastirmalar gelecek yil da devam edecek.???????

Yaman, gazetecilere yaptigi açiklamada, Phoenix'teki arkeolojik çalismalarin ilk yilinda kentin akropolü olan Hisartepe, Nekropol ve kutsal alanlarina odaklanildigini söyledi.

Kentin üç boyutlu haritalari çikarilarak mimari belgeleme çalismalarinin tamamlandigini anlatan Yaman, "Kentin Athena, Zeus ve Dionysos gibi daha önceden yeri bilinmeyen kutsal alanlarinin tespiti kolaylasti. Phoenix'te sürdürülen yüzey arastirmalari süresince yalnizca antik dönem kültür varliklarina degil, ayni zamanda bölgenin Orta Çag ve Osmanli dönemine de odaklandik." dedi.

Bölgede 13. yüzyilda hüküm süren Mentese Beyligi ile Osmanli dönemine dair veriler elde ettiklerini belirten Yaman, söyle devam etti:

"Yöre halkinin modern Taslica köyü öncesinde, Sindili Ovasi'nda Asagi ve Yukari Fenaket köylerinde yasadiklarini tespit ettik. Çok sayida konut, mezar, eski cami ve imaret gibi farkli nitelikte yapilar bulduk. Önümüzdeki yillarda sürdürülecek çalismalarin bölgenin Türk dönemini aydinlatmasini hedefliyoruz."

Yaman, Phoenix Arkeoloji Projesi kapsaminda, yasadiklari kültürel çevreyi tanima ve sahip çikma kazanimlari amaciyla, Sögüt ve Taslica köylerindeki çocuklara yönelik yaratici drama ve kültürel miras egitimleri de verdiklerini aktardi.

- Phoenix Arkeoloji Arastirma Merkezi çalismalari

Saha çalismalari boyunca Phoenix Arkeolojik Arastirma Merkezi'nin (PAAM) altyapisinin tamamlandigina dikkati çeken Yaman, "Projenin önümüzdeki süreçte devam edecek çalismalarinin yürütülecegi bu merkez, yeni nesil arkeoloji çalismalari için de emsal olacak. Tarihin geçmiste kalan pek çok yönünü tekrar hayata geçirmeyi hedefliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

MTO Baskani Mutlu Ayhan da antik kentteki arkeolojik çalismalarin devam etmesinin Marmaris'in kültür ve tarihine isik tutmasi açisindan önemli oldugunu dile getirdi.

Ilçe sinirlari içinde yer alan antik kentlerin turizme kazandirilmasi konusunda çalismalar yürüttüklerini vurgulayan Ayhan, "Tarihi 12 bin yil öncesine dayanan ve her dönemin en önemli liman kentlerinden biri olan Marmaris'in kültürel mirasina sahip çikma adina arkeolojik ve tarihi projelerin her zaman destekçisiyiz. Phoneix Antik Kenti, diger antik kentlerimiz gibi giderek artan öneme kavusacak. Önümüzdeki yillarda antik kentler arasinda bir kültür rotasi olusturmayi hedefliyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA