Lübnan Hizbullahi Ve Emel Hareketinden Orduya 'Göstericilerin Üzerine Ates Açanlarin Yakalanmasi' Çagrisi

Lübnan Hizbullahi ve Sii Emel Hareketi, Lübnan Silahli Kuvvetlerine "baskent Beyrut'ta destekçilerinin üzerine ates açanlarin yakalanmasi" çagrisinda bulundu.

Hizbullah ve Emel Hareketinden yapilan yazili açiklamada, "Beyrut Limani'ndaki patlamaya iliskin sorusturmanin siyasi hedefler amaciyla kullanilmasina karsi Beyrut Adalet Sarayi'na yürüyen göstericilerin, binalarin üzerindeki keskin nisancilarla hedef alindigi" ifade edildi.

Keskin nisancilarin saldirisindan sonra göstericilerin kafalarindan hedef alinarak yogun sekilde ates açildigi aktarilan açiklamada, "silahli örgütsel gruplar tarafindan gerçeklestirilen saldirinin ülkeyi fitneye çekmeye çalisilan kasitli bir eylem oldugu" savunuldu.

Bunlari tesvik edenlerin de sorumlu tutulacagina dikkati çekilen açiklamada, "Emel Hareketi ve Hizbullah, Lübnan ordusunu bu suçlulari en kisa sürede yakalamaya davet ediyor." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada ayrica destekçilerine "fitnenin pesinden gitmemeleri" ve sakin olmalari çagrisi yapildi.

Öte yandan Beyrut ve diger bazi bölgelerde Sii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçileri bazi yollari trafige kapatarak eylemler yapti.

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin, Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan hakim Tarik el-Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle Beyrut Adalet Sarayi'na yürüdügü sirada ates açilmis, olayda 3 kisi ölmüs, 20 kisi de yaralanmisti.

Hizbullah'in kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösü ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçilerinin yogunlukta oldugu Firin Subbak bölgesinde yasanan olayin ardindan silah sesleri gelmeye devam ediyor.

- Beyrut Limani'ndaki patlama

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Patlamada 200'ü askin kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

- Sii eski bakanlar, hakim Bitar'i "fitne çikarmakla" suçluyor

Sii Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatlari, önceki gün sorusturmayi yürüten hakim Bitar hakkinda "görevden alinma" talebiyle dava açmisti.

Sii eski bakanlar Halil ve Zuaytir, Bitar'i "Beyrut Limani patlamasiyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çikarmakla" suçluyor.

Bitar ise hakkindaki "görevden alinma" talebi öncesinde, son durusmaya katilmayan Ali Hasan Halil hakkinda gözalti karari çikarmisti.

Kaynak: AA