Lübnan Hizbullahi Ve Emel Hareketi, Göstericilere Ates Açilmasiyla Ilgili Hristiyan Partiyi Suçladi

Lübnan Hizbullahi ve Sii Emel Hareketi, baskent Beyrut'ta destekçilerinin üzerine ates açilmasindan Hristiyan Lübnan Güçleri Partisini sorumlu tuttu.

Hizbullah ve Emel Hareketinden yapilan ortak açiklamada, "Beyrut Limani'ndaki patlamaya iliskin sorusturma sürecine karsi tepkilerini ortaya koymak amaciyla Beyrut Adalet Sarayi'na yürüyen barisçil göstericiler, yakin mahallelerde konuslanan Lübnan Güçleri Partisine bagli silahli gruplarin saldirisina maruz kaldi." iddiasinda bulunuldu.

Göstericilerin üzerine keskin nisancilar tarafindan dogrudan öldürmek amaciyla ates açildigi kaydedilen açiklamada, "Hizbullah ve Emel Hareketi olarak ülkenin baris ve istikrarini hedef alan bu cinayet suçunu kiniyoruz." denildi.

Açiklamada, Lübnan Silahli Kuvvetleri ve emniyet güçlerine suçlularin yakalanmasi çagrisi yinelendi.

- Lübnan Güçleri Partisinden suçlularin bulunmasi çagrisi

Öte yandan Lübnan Güçleri Partisinden yapilan yazili açiklamada, baskentte yasanan olaylarin arkasindaki suçlulari ortaya çikaracak sorusturmanin baslatilmasi için Cumhurbaskani Misel Avn'in yani sira Basbakan Necib Mikati, Savunma Bakanligi ve Içisleri Bakanligina çagrida bulunuldu.

Açiklamada, "Lübnan'da elde kalan tek servet" olarak nitelenen iç barisi korumak için tüm Lübnanlilarin is birligine gitmesi gerektigi vurgulandi.

- Ne olmustu?

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan hakim Tarik el-Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle bugün Beyrut Adalet Sarayina yürüdügü sirada göstericilerin üzerine ates açilmis, olayda 6 kisinin öldügü, 30'dan fazla kisinin yaralandigi bildirilmisti.

Saldiri Beyrut'un Et-Tayyuna bölgesinde gerçeklesirken olaylar daha sonra Hristiyanlarin yasadigi Ayn er-Rumana ve Siilerin yasadigi Es-Siyah mahallelerinin kesistigi noktalarda devam etmisti.

Lübnan ordusu, halka "Beyrut'taki çatisma bölgelerini bosaltma" çagrisi yaparak sivilleri koruma önlemleri aldi, ancak baskent sokaklarinda korkulu anlar sürüyor.

- Beyrut Limani'ndaki patlama

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Patlamada 200'ü askin kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi, 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

- Sii eski bakanlar, hakim Bitar'i "fitne çikarmakla" suçluyor

Sii Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatlari, önceki gün sorusturmayi yürüten hakim Bitar hakkinda "görevden alinma" talebiyle dava açmisti.

Sii eski bakanlar Halil ve Zuaytir, Bitar'i "Beyrut Limani patlamasiyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çikarmakla" suçluyor.

Bitar ise hakkindaki "görevden alinma" talebi öncesinde son durusmaya katilmayan Ali Hasan Halil hakkinda gözalti karari çikarmisti.

Kaynak: AA