Lübnan'daki Çatismalarin Ardindan Ulusal Yas Ilan Edildi

Lübnan’in baskenti Beyrut’ta Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçilerine yönelik ates açilmasi sonucu çikan çatismalarda 6 kisinin hayatini kaybetmesi, en az 30 kisinin yaralanmasinin ardindan Lübnan Basbakani Najib Mikati ulusal yas ilan etti.

Lübnan'daki Çatismalarin Ardindan Ulusal Yas Ilan Edildi
Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, geçtigimiz yil Beyrut Limani’nda yasanan patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’in görevden alinmasi için protesto gösterisi düzenleyen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçileri üstüne ates açilmasinin ardindan çikan çatismalarda 6 kisinin hayatini kaybetmis, en az 30 kisi de yaralanmisti. Lübnan Basbakani Najib Mikati sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, yarin Beyrut’ta yasanan siddet olaylarinda hayatini kaybedenler için ulusa yas ilan edildigini duyurdu.

Keskin nisancilar protestocular hedef aldi

Içisleri Bakani Bassam Mevlevi ise yaptigi açiklamada, keskin nisancilarin ates açtigini ve insanlarin kafalarini hedef aldigini aktardi. Mevlevi, çikan olaylarda hayatini kaybedenlerin hepsinin Sii oldugunu açikladi.

Cumhurbaskani Michel Aoun, saldirganlarin yargilanacagina dair söz vererek, "Silahlarin bir kez daha Lübnanli rakipler arasinda iletisim araci olmasi kabul edilemez" dedi.

Eski Basbakan Saad Hariri ise, siddetin iç savasi hatirlattigini ve "her düzeyde kabul edilemez" oldugunu aktardi.

Emel Hareketi, Lübnan Güçlerini suçladi

Emel Hareketi, Suudi Arabistan ile yakin baglari olan Hristiyan partisi Lübnan Güçlerini (LF) saldiriyi düzenlemekle suçladi. LF, suçlamalari reddederek, Emel Hareketi’nin Yargiç Bitar’a karsi düzenledigi protestoyu ve siddet olaylarini kinadi.

Beyrut Limani sorusturmasi rafa kaldirilabilir

Hizbullah ve müttefiklerinin Yargiç Bitar’in Beyrut Limani’ndaki patlamaya iliskin sorusturmaya devam etmesinin ülkeyi bölecegi yönündeki açiklamalarinin ardindan patlak veren siddet olaylari nedeniyle siddet olaylarini engellemek için sorusturmanin rafa kaldirilmasindan korkuluyor.

Beyrut Limani patlamasi

Beyrut Limani’nda 4 Agustos 2020’de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda yangin çikmis, daha sonra büyük bir patlama meydana gelmisti. Patlamada en az 210 kisi hayatini kaybetmis, 6 bin 500 kisi de yaralanmisti. Patlama sonucu baskent Beyrut’ta çok sayida bölgede büyük hasar meydana gelmisti. Meydana gelen patlamanin ardindan olaya iliskin iliskin baslatilan sorusturmayi yürüten ilk Yargiç Fadi Sawan’in subat ayinda görevden alinmis, yerine Yargiç Tarek Bitar atanmisti. Bitar, temmuz ayinda eski Basbakan Hassan Diyab ve bazi üst düzey yetkilileri ifadeye çagirmisti. Sonrasinda, meclise 3 eski bakanin dokunulmazliginin kaldirilmasini talep eden bir mektup gönderen Bitar, sorusturma kapsaminda eski Maliye Bakani Ali Hassan Khalil, eski Içisleri Bakani Nouhad Al-Machnouk ile eski Bayindirlik Bakani Youssef Finianos’u sorgulamak istemisti. Diyab hakkinda mahkemeye getirilmesi karari çikaran yargiç Bitar, ifadeye gelmeyen eski Bakan Finianos hakkinda da yakalama karari çikarmisti.
Kaynak: İHA