Lübnan'da Hizbullah Destekçilerine Ates Açildi Açiklamasi En Az 2 Ölü, 8 Yarali

Lübnan’in baskenti Beyrut’ta, geçtigimiz yil Beyrut Limani’nda yasanan patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’i protesto etmek için toplanan Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçilerine ates açilmasi sonucu en az 2 kisi hayatini kaybederken, 8 kisi ise yaralandi.

Lübnan'da Hizbullah Destekçilerine Ates Açildi Açiklamasi En Az 2 Ölü, 8 Yarali
Lübnan’in baskenti Beyrut’ta bir araya gelen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçileri tarafindan, geçtigimiz yil Beyrut Limani’nda yasanan patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar’a yönelik düzenlenen protesto gösterisinde silah sesleri yankilandi. Lübnan ordu yetkilileri tarafindan yapilan açiklamada, Beyrut’ta Adalet Sarayi’na yürümek isteyen Hizbullah ve Sii Emel Hareketi destekçilerine, kentte yer alan ve Hiristiyan halkin yasadigi Ain el-Remmaneh semtinden geçtigi sirada toplanan kalabaliga ates açilmasi sonucu en az 2 kisinin hayatini kaybettigi, 8 kisinin ise yaralandigi ifade edildi. Yetkililer, kalabaliga ates açilmasinin ardindan karsilikli çatismanin basladigini kaydetti.

Yasanan olayin ardindan Lübnan ordusu ise bölgede yogun bir sekilde konuslanirken, bölgede en az 2 patlama sesinin duyuldugu belirtildi.

Ayrica saatlerce süren silah seslerinin ardindan görgü taniklari tarafindan olaya iliskin yapilan açiklamalarda, birçok silah ve havaya atilan roketatarlarin patlama seslerinin duyuldugu kaydedildi.

Öte yandan, Beyrut Limani’nda 4 Agustos 2020’de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda yangin çikmis, daha sonra büyük bir patlama meydana gelmisti. Patlamada en az 210 kisi hayatini kaybetmis, 6 bin 500 kisi de yaralanmisti. Patlama sonucu baskent Beyrut’ta çok sayida bölgede büyük hasar meydana gelmisti. Meydana gelen patlamanin ardindan olaya iliskin iliskin baslatilan sorusturmayi yürüten Yargiç Tarek Bitar ise, Temmuz ayinda eski Basbakan Hassan Diyab ve bazi üst düzey yetkilileri ifadeye çagirmisti. Sonrasinda, meclise 3 eski bakanin dokunulmazliginin kaldirilmasini talep eden bir mektup gönderen Bitar, sorusturma kapsaminda eski Maliye Bakani Ali Hassan Khalil, eski Içisleri Bakani Nouhad Al-Machnouk ile eski Bayindirlik Bakani Youssef Finianos’u sorgulamak istemisti. Diyab hakkinda mahkemeye getirilmesi karari çikaran yargiç Bitar, ifadeye gelmeyen eski Bakan Finianos hakkinda da yakalama karari çikarmisti. Bitar 2 Agustos’ta yaptigi açiklamada ise sorusturmada Lübnan’in eski Maliye Bakani Ali Hassan Khalil, eski Bayindirlik Bakani Ghazi Zuaiter ve eski Içisleri Bakani Nohad Al-Mashnouq’un milletvekili dokunulmazliginin kaldirilmasini talep emisti.
Kaynak: İHA