Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalarda, yatirimcilarin odagini enflasyonist kaygilardan güçlü bilançolara çevirmesi ve para politikasina dair belirsizliklerin azalmasinin ardindan pozitif bir seyir izleniyor.

ABD’de dün açiklanan verilere göre, eylülde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylik yüzde 0,4 ve yillik yüzde 5,4 artisla beklentilerin üzerinde yükseldi. Böylece, yillik enflasyon yeniden 13 yilin en yüksek seviyesine çikti.

Öte yandan ABD Merkez Bankasinin (Fed) eylül ayi toplantisina ait tutanaklar da varlik alimlarinin azaltilmasina kasim veya aralikta baslanabilecegi, azaltim hizinin ise aylik bazda 10 milyar dolari hazine tahvillerinden, 5 milyar dolari mortgage destekli varliklardan olmak üzere her ay 15 milyar dolar olacagi sinyalini verdi.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin ekonomik toparlanmanin yolunda gitmesi sartiyla gelecek yilin ortalarinda sona erecek kademeli bir daralma sürecinin uygun olabilecegini degerlendirdigi aktarilarak, "Toplantidaki bazi Fed yetkilileri, mevcut enflasyon baskilarinin tahmin edilenden daha uzun sürebilecegi endisesini dile getirdi. Üyelerin çogu, arz kesintileri ve is gücü sikintisinin daha uzun sürebilecegini, enflasyon risklerinin yukari yönlü oldugunu ve bunun fiyatlar ile ücretler üzerinde varsayilandan daha büyük ve kalici etkilerinin olabilecegini belirtti. Üyelerden bazilari, yukari yönlü risklerle birlikte 2022'de enflasyonun yüksek kalmaya devam edecegini düsünüyor." ifadeleri kullanildi.

Analistler, tutanaklarin tahvil alimlarinin azaltilmasi sürecinde izlenecek yola dair patikayi netlestirdigini belirterek, buna karsin Fed'in geçici enflasyon söyleminden uzaklastigini kaydetti.

Bugün New York Fed Baskani John Williams, Fed Richmond Baskani Thomas Barkin ve Fed Atlanta Baskani Raphael Bostic'in açiklamalarinin takip edilecegini aktaran analistler, yatirimcilarin bundan sonraki süreçte tahvil alimlarinin azaltilmasindan ziyade faiz artirimlarina iliskin verilecek mesajlara odaklanacagini kaydetti.

ABD'de yilin üçüncü çeyregine iliskin sirket bilançolari da açiklanmaya baslarken, JPMorgan Chase'in net kari yüzde 24 ile beklentilerin üzerinde artti.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda dün pozitif bir seyir izlenirken, dolar endeksi güç kaybetti, tahvil piyasasina ise alim geldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,73 deger kazandi, Dow Jones endeksi ise 34.377 puanla yatay seyretti. Dolar endeksi dün yüzde 0,5 düsüsle 94 sinirina kadar gerilemesinin ardindan bugün 94,1 seviyelerinde bulunuyor. ABD’nin 10 yillik tahvil faizi dün yüzde 1,60 seviyelerinden düsüse geçerek yüzde 1,53'ün altini görürken, bugün yüzde 1,55 seviyesinde dengelendi. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin bugüne alis agirlikli bir seyirle baslamasi dikkati çekerken, bugün Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup ve Wells Fargo'nun açiklayacagi üçüncü çeyrek bilançolarinin hisse bazli hareketleri artirabilecegi tahmin ediliyor.

Avrupa tarafinda, yatirimcilarin odagini küresel büyüme ve enflasyonla ilgili endiselerden, sirketlerin üçüncü çeyrege iliskin güçlü bilançolarina çevirmesiyle dün pay piyasalarinda yükselis yasandi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,16, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,68 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 deger kazandi. Avro/dolar paritesi dün azalan dolar talebinin etkisiyle bir haftanin en yüksek seviyesi olan 1,16'yi test ederken, bugün 1,1590 seviyelerinde yatay seyrediyor. Bugün Avrupa Merkez Bankasi'ndan Frank Elderson ile Andrea Enria'nin yapacagi konusmalar öncesinde, Avrupa endeks vadeli islem kontratlarinin yeni güne pozitif basladigi görülüyor.

Asya tarafinda bugün açiklanan verilere göre, Çin'de TÜFE eylülde yillik yüzde 0,7 artarken, ÜFE yüzde 10,7 artis ile 26 yilin en yüksek seviyesine çikti. Japonya'da ise agustos ayina iliskin nihai sanayi üretim verileri beklentileri karsilamadi. Pay piyasalari tarafinda yeni günün pozitif basladigi görülürken, kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 deger kazandi.

Yurt içinde dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,23 deger kaybederek günü 1.413,54 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün yüzde 0,5'lik artisla 9,0881'den günü tamamlamasinin ardindan bugün 9,1872 ile tarihi zirvesini gördü ve su dakikalarda 9,1640'tan islem görüyor.

Bugün piyasalarin yönü açisindan ABD Merkez Bankasi ve Avrupa Merkez Bankasi yetkililerinin konusmalarinin önem tasidigini belirten analistler, veri tarafinda ise yurt içinde haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ABD'de Üretici Fiyat Endeksi’nin izlenecegini kaydetti.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.370 puanin destek, 1.440 seviyesinin direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

15.30 ABD, eylül ayi ÜFE

Kaynak: AA