Kilis'te Tarihi Bina Gençlik Merkezi Olarak Hizmete Açildi

Kilis Belediyesi ile Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) is birligiyle restorasyonu yapilan tarihi bina, Canpolat Pasa Gençlik Merkezi olarak hizmete girdi.

Atil durumda olan 468 yillik bina yaklasik 2 yil süren restorasyon çalismasinin ardindan gençlik merkezine dönüstürüldü.

Içerisinde müzik, resim, dijital ve dil becerileri atölyeleri ile kütüphane bulunan Tekke Mahallesi'ndeki Canpolat Pasa Gençlik Merkezinin açilisini Kilis Valisi Recep Soytürk, Belediye Baskani Servet Ramazan, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis yapti.

Kilis Valisi Soytürk, açilis töreninde yaptigi konusmada, kentte 425 tescilli bina bulundugunu, bu binalarin yarisindan fazlasinin onarildigini belirtti.

Canpolat Pasa Gençlik Merkezi binasinin çok özel bir bina olduguna deginen Soytürk, kentin kalkindirilmasi ve turist çekmek için çalismalarin devam ettigini söyledi.

Kent Meydani projesinin hazirliklarinin devam ettigini aktaran Soytürk, "Geçen hafta bakan beyle konustugumuzda artik kent meydanindaki dükkan sahipleriyle konusup bir yol haritasini çizme asamasina geldik. Ayrica 37 tane sokagimizin belediyemiz projesini yapti. Buralar sokak sagliklastirilmasi yapilarak turizme kazandirilacak. Bu sokaklarda gezen vatandaslar hem tarihi mekanlari gördügü gibi ayni zamanda gastronomi kenti olan ilimizin yemeklerini tatmis olacak." dedi.

Belediye Baskani Servet Ramazan da belediye olarak birçok kadim medeniyete ev sahipligi yapmis sehrin tarihi dokusunun ön plana çikarilmasini önemsediklerini söyledi.

Bu tarihi mekani gençlere tahsis ettiklerini dile getiren Ramazan, "Adeta bir tarih kenti olan Kilis’in her sokagini ve her caddesini islenmemis bir elmas olarak görüyor ve es zamanli olarak restorasyon çalismalari yürütüyoruz. Bu çalismalar sonucu ortaya çikan bu essiz tarihi manzaraya baktigimizda, memleketimizin tarihi degerlerinin gelecegimize yön verme noktasinda önemli bir rol oynadigini görüyoruz. Bu sebepledir ki bu tarihi mekani gelecegimizin teminati gençlerimize tahsis ediyoruz." seklinde konustu.

Ramazan, UNICEF ile ortak çalismalar yürüttüklerine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"2017 yilindan bu yana gençlerimize ve kadinlarimiza yönelik yaptigimiz bu projelerde UNICEF ile ortak çalismalar yürütmekteyiz. Bu projeler kapsaminda çocuk koruma, erken yasta evlilikleri önleme, yönlendirme ve egitim odakli sosyal faaliyetleri bir arada yürütüyoruz. Kilis’imize ve hemsehrilerimize birçok yönden fayda saglayan bu is birligini daha da gelistirerek, kararlilikla sürdürmeye devam edecegiz. Bugün burada açilisini yaptigimiz Canpolat Pasa Gençlik Merkezinin, gençlerimize ve memleketimize hayirlar getirmesini temenni ediyorum."

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis de Kilis Belediyesi is birligi ve ortakligiyla 40 binden fazla kisiye ulastiklarini belirtti.

Dominicis, belediyenin is birligi sayesinde çok güzel isler yapma firsati yakaladiklarini aktararak, söyle konustu:

"Canpolat Pasa Gençlik Merkezi, bu is birliklerin ilk örneklerinden bir tanesidir. Toplumun en önemli kesimini olusturan gençlere bu mükemmel binayi tahsis etmis oldugunuz için çok tesekkür ediyorum. Burada hem müzik hem resim hem dijital hem de dil becerileri atölyeleri var. Bütün bu beceriler sayesinde Kilis'te bulunan herkes kendilerine sunulacak firsatlardan sonuna kadar kullanma imkanina sahip olacaklar."

Konusmalarin ardindan protokol, açilisi yapilan merkezde incelemede bulundu, el sanatlari sergisini gezdi.

Kaynak: AA