Izmir'de Metro Ve Tramvay Çalisanlari Greve Gidiyor Açiklamasi Metro AS'den Kritik Açiklama

Izmir Büyüksehir Belediyesi Metro AS ve Türk-Is’e bagli Demiryol Is Sendikasi ile yürütülen toplu is görüsmeleri anlasmazlikla sonuçlaninca, sendika 22 Ekim’de grev karari almisti. Izmir Büyüksehir Belediyesi sürece iliskin bir açiklama yaparak, tüm iyi niyetli adimlar ve saglanan ciddi iyilestirmelere karsin sendikanin kendi sundugu taslak disinda hiçbir teklife açik olmadigini belirterek görüsmeyi sona erdirdigine dikkat çekildi. Büyüksehir, "Izmir Metro AS’nin önerdigi zam orani ortalama yüzde 31.9 dur" denildi.

Izmir'de Metro Ve Tramvay Çalisanlari Greve Gidiyor Açiklamasi Metro AS'den Kritik Açiklama
Izmir’de kent içi toplu ulasimin önemli unsurlarindan Metro AS ile Türk-Is bünyesindeki Demiryol Is Sendikasi arasindaki toplu is görüsmeleri olumsuz sonuçlandi. Anlasma çikmayinca sendika 22 Ekim’de grev karari aldi.

Konuyla ilgili Izmir Büyüksehir Belediyesinden açiklama geldi. Açiklamada, toplam 69 maddelik taslagin 60 maddesinde anlasma saglandigi, kalan 9 madde üzerinde mutabakat saglanamadigindan sendika tarafindan 22 Ekim 2021 günü 05:00’da baslamak üzere grev karari alindigi hatirlatildi.

Ne kadar ücret alacaklar?

Açiklamada, "Grev kararina ragmen 13 Ekim 2021 tarihinde yetkili sendikamiz SODEMSEN’in çagrisi üzerine yapilan toplantida, kalan maddeler üzerinde müzakereler sürdürülürken ve isveren tarafça teklifler olumlu yönde revize edilmeye devam edilirken; isçi sendikasi sunmus olduklari taslak disinda hiçbir teklife açik olmadiklarini beyan ederek toplantiyi sona erdirmistir. Bu toplu pazarlik kapsaminda, isçilerimizin daha iyi bir refah seviyesine ulasmasi için, ekonomik hak ve menfaatlerinde çok ciddi iyilestirme saglanmis; aylik 57,00 TL olan yakacak yardimi birinci yil 200 TL/ay, ikinci yil 270 TL/ay, yüzde 70 olan fazla çalisma ücreti yüzde 75, yüzde 15 olan gece zammi sözlesmenin ilk yilinda yüzde 20, ikinci yilinda yüzde 30, 1+2 yevmiye olan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalisma ücreti 1+3 yevmiye, daha önce olmayan birlestirilmis sosyal yardim, birinci yil 200 TL/ay, ikinci yil 300 TL/ay, 254 TL olan evlenme yardimi 800 TL, 158 TL olan dogum yardimi 550 TL, bin 150 TL olan afet yardimi 2 bin TL, 223 TL olan izin yardimi 600 TL olarak kabul edilmistir. Ancak; ilkokulda okuyan her çocuk için 215 TL olan ögrenim yardimi bin 400 TL/yil, ortaokulda okuyan her çocuk için 215 TL olan ögrenim yardimi bin 550 TL/yil, lisede okuyan her çocuk için 430 TL olan ögrenim yardimi bin 800 TL/yil, yüksekögretim gören her çocuk için 645 TL olan ögrenim yardimi 2 bin 500 TL/yil, 71 TL olan is riski primi 130 TL/ay, 110 TL olan is riski primi 180 TL/ay, 137 TL olan is riski primi 230 TL/ay olarak önerilmesine ve günlük ücretlere de seyyanen 30,00 TL artis teklif edilmesine karsin sendika tarafindan tekliflerimiz kabul edilmedigi gibi degerlendirmeye de alinmamis, taslaktaki taleplerde israrci olunmus ve baska bir teklifin ciddiye alinmayacagi belirtilerek masadan kalkilmistir. Sundugumuz tekliflere göre 1 Agustos 2021 itibariyle evli ve bir çocuklu metro sürücüsünün alacagi en düsük aylik ücret; ikramiye, yol, yemek, egitim yardimlari ve mesailer hariç 5 bin 34 TL, ikramiye dahil 6 bin 150 TL’dir. Bu bilgiler isiginda Izmir Metro AS’nin önerdigi zam orani ortalama yüzde 31.9 dur. En alt maas gurubunda bu oran yüzde 37.7’dir. Giydirilmis ücretlere göre artis orani ise yüzde 43.1 e kadar çikmaktadir. Yine sosyal haklarda da çok ciddi artislar öneren bir teklif yapilmistir" denildi.

IZBAN hatirlatildi

Açiklamada ayrica su ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunca bilinmesi gereken bir diger nokta ise ayni sendika ile IZBAN AS’de yaklasik 6 ay önce yapilan toplu sözlesmede sendikanin kabul ettigi artis oraninin yüzde 25.1 oldugudur. Izmir Metro AS’nin önerdigi teklife göre IZBAN AS’deki en alt gurup çalisana göre metro çalisani yüzde 19.3 daha fazla ücret alacaktir. Çalisanlarimizin ekonomik düzeylerinin ve refah seviyelerinin artirilmasi konusunda ne kadar özverili oldugumuz tüm kamuoyunun bilgisindedir. Ancak belediyemizin mali imkanlarinin da bir siniri bulunmaktadir. Bu sinirlar da zorlanarak tekliflerimiz sürekli revize edilmesine ragmen isçi sendikasinin hiçbir geri adim atmaksizin taslaktaki taleplerde israrci olmasini ve nihayetinde sebepsiz yere masadan kalkmasini iyi niyetli bulmamakla beraber; Belediyemizin, Metro çalisanlarinin ve Izmir halkinin bu kosullarda bir grevi hak etmedigini düsündügümüzden, sendikanin taslagini yeniden gözden geçirip görüsmeleri sürdürme talebinde bulunmasi halinde müzakereye açik oldugumuzu da belirtmek istiyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunariz.”
Kaynak: İHA