ITO Baskani Sekib Avdagiç'ten Küresel Tedarik Sorunu Degerlendirmesi Açiklamasi

'Küresel ölçekte tedarikte yasanan sorunlar Türkiye için pandeminin en basindan beri söyledigimiz gibi ciddi bir avantaj sagliyor. Bu avantaji kalici hale getirebiliriz. Bunun izlerini görüyoruz'

Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, "Küresel ölçekte tedarikte yasanan sorunlar Türkiye için pandeminin en basindan beri söyledigimiz gibi ciddi bir avantaj sagliyor. Bu avantaji kalici hale getirebiliriz. Bunun izlerini görüyoruz" degerlendirmesini yapti.

ITO'dan yapilan açiklamaya göre Avdagiç, ITO’nun Ekim ayi olagan Meclis toplantisinda yaptigi konusmada, Avrupali ve Amerikali sirketlerin Çin’de üretimi ya da Çin’den tedarik seçenegini ciddi sekilde sorguladigini aktardi.

Avdagiç, küresel gelismelerin Türkiye’yi iki sekilde etkiledigini belirterek, “Dünyadan Türkiye’ye yansiyan fiyat artislari konusunda ciddi bir durumla karsi karsiyayiz. Maalesef deyim yerindeyse disaridan ‘enflasyon ithalati’ devam ediyor. Dünya Gida Teskilati Reel Gida Fiyat Endeksi, son 47 yilin en yüksek seviyesinde. Bitkisel yag, tahil ve et fiyatlari son bir yilda dünyada yüzde 30’dan fazla artti." ifadelerini kullandi.

Daha kisa vadeli olsa da enerji krizinin de enflasyonu tüm dünyada tirmandirdigini kaydeden Avdagiç, "Surasi net ki, enerji ve gida açigi olan ülkeler bu süreçten daha fazla etkilenecek. Cari açiklarini azaltmalari çok zor olacak. Çok sükür Türkiye’nin ödemeler dengesi agustos ayinda fazla verdi. Son verilere göre 12 aylik cari açik ise önceki aya göre 4,8 milyar dolar azalarak 23 milyar dolara geriledi. Hükümetin cari açikta oldugu gibi, pandemi sonrasi tüm dünyada yasanan gida, enerji, hammadde soklarini, tüm zorluluklara ragmen yurt içine hafifleterek yansitacagina inaniyoruz, bekliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, tedarik sorunlarina vurgu yaparak, "Küresel ölçekte tedarikte yasanan sorunlar Türkiye için pandeminin en basindan beri söyledigimiz gibi ciddi bir avantaj sagliyor. Bu avantaji kalici hale getirebiliriz. Bunun izlerini görüyoruz." görüsüne yer verdi.

Avrupa basta olmak üzere, yüksek navlun nedeniyle pek çok siparisin Uzakdogu yerine rekabetçiligi artan Türk imalat sektörüne yöneldigini kaydeden Avdagiç, sunlari aktardi:

"Kapasite kullanim oranlarimiz yükseldi. Ortalama yüzde 77’nin üstüne çikti. Bugün birçok imalatçi-ihracatçi sektörümüzde kapasite kullanim orani yüzde 90 seviyesinde. Siparisleri artan, önümüzdeki yilin da önemli bir bölümü için siparislerini alan birçok firmamizin üretim kapasitesini artirmak için yatirima yöneldigini görüyoruz. Avrupa’nin yani sira ABD’den siparisler artiyor. Bu güçlü ivme ihracat rakamlarimiza da yansiyor. ABD ile dis ticaretimiz bu yil insallah rekor kirarak 25 milyar dolara tirmanacak."

Paris Iklim Anlasmasi’nin imzalanmasinin Türkiye için önemine isaret eden Avdagiç, "ITO’nun Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi ve saglam bir yapiya kavusmasi için savundugu konular tek tek hayata geçiyor. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, ülkemizin kabul edebilecegi sartlarda anlasmanin imzalanacagi müjdesini verdi. Sonrasinda da anlasma TBMM’den geçerek yasalasti. Bunu son derece önemli ve olumlu buluyoruz. Bu ayin sonunda yapilacak Iklim Zirvesinde Türkiye’yi öne çikartacak bir adim olarak görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Geçen hafta sonu TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu ile Istanbul Dünya Ticaret Merkezi’ni ziyaret ettiklerini aktaran Avdagiç, “Baskanimiza, salgin döneminde IDTM salonlarini nasil modernize edip firmalarimiza ve çagimiza layik bir alt yapiya, otomasyona ve dijitallesmeye kavusturdugumuzu gösterme firsati bulduk. Gerçekten yenilenme sonrasi IDTM’nin 11 salonu sadece Türkiye’nin degil, dünyanin da en modern fuar salonlari haline geldi." açiklamasinda bulundu.

- "Üyelerimiz için yeni is birligi imkanlari olusturmaya çalisiyoruz"

Ticari diplomaside ITO’nun oynadigi öncü rolün salgina ragmen tüm hiziyla devam ettigini belirten Avdagiç, "Odamizda birçok uluslararasi heyeti agirlamayi sürdürüyoruz. Türkiye ve Istanbul’da yatirim imkanlarini tanitmaya, üyelerimiz için yeni is birligi imkanlari olusturmaya çalisiyoruz. Bu kapsamda 12 Arap ülkesinin Istanbul baskonsoloslarini ITO’da konuk ederek, ticaret ortak paydasinda bulusturduk ve is birliklerini gelistirmeyi konustuk." bilgisini verdi.

Geçen gün Italya’dan gelen kalabalik bir gazeteciler heyetini misafir ettiklerini belirten Avdagiç, Italyan ve Türk is dünyalari arasinda yapici köprü olmalarini temin edecek saglam temaslarda bulunduklarini kaydetti. Avdagiç, "Daha önce de Latin Amerika ülkeleriyle baslayan Atlantik ötesi açilimimizi bir Orta Amerika ülkesi olan Guatemala ile devam ettirdik. Guatemala Disisleri Bakan Yardimcisinin da katilimiyla, Guatemala Ticaret Odasi ile iki ülke arasindaki iliskileri gelistirecek bir Mutabakat Zapti imzaladik." açiklamasina yer verdi.

ITO Baskani Avdagiç, Oda’nin bir personeli hakkinda evrakta usulsüzlük yaptigi iddiasiyla Cumhuriyet Savciligina suç duyurusunda bulunduklarini bildirdi. Avdagiç, yapilan Oda içi denetimlerde ortaya çikarilan usulsüzlükle ilgili su bilgiyi verdi:

"Bu olayi ögrendigimde kararlilikla üzerine gidilmesi talimati verdim. Yapilan incelemelerde, geriye dogru gidildigi zaman su anki bulgulara göre 2016 yilina kadar birtakim olumsuzluklar ortaya çikarildi. Ilgili personel hakkinda en hizli sekilde disiplin sorusturmasi açildi. Ardindan toplanan belgelerle konu mahkemeye intikal ettirildi. Mahkeme de sunulan belgelerin içerigini dikkate alarak ihtiyati haciz uygulamaya karar verdi. Ayrica Istanbul Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunuldu. Ilgili çalisanin is akdi Odamiz yönetim kurulunun ilk toplantisinda feshedilmistir."

Avdagiç, konunun mahkemeye intikal ettigini, bundan sonra hukuki sürecin takip edilecegini kaydetti.
Kaynak: AA