ITO Baskani Avdagiç'ten, 'Konteynerde Bin 600 Dolarlik Fiyatlara Dönmek Artik Hayal' Açiklamasi

ITO Baskani Sekib Avdagiç, “Covid-19 öncesi, bir konteynerin Sanghay’dan Los Angeles’a nakliyesinin maliyeti yaklasik bin 600 dolardi. Bugün, ayni rotada navlun için ödenecek fatura tutari, tam 20 bin dolar. O da uygun bos konteyner bulacak kadar sansliysaniz” dedi.

ITO Baskani Avdagiç'ten, 'Konteynerde Bin 600 Dolarlik Fiyatlara Dönmek Artik Hayal' Açiklamasi


Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, konteyner ve navlun fiyatlarina iliskin yazili açiklama yapti. Avdagiç, dünyada önce konteyner ve navlun fiyatlarinin yükseldigini, simdi de ciddi bir enerji krizi yasandigini kaydetti.

Tüm bu krizlerin, Batili ekonomilerin tedarik zincirlerinde artik geçici degil, kalici bir sorgulamayi gündeme tasidigini belirten Avdagiç, küresel lojistik maliyetlerdeki artisin Avrupa, Ortadogu ve Kuzey Afrika pazarina yakin bir konuma sahip olan Türkiye için ciddi bir rekabet avantaji da sagladigini söyledi.



Avdagiç, sözlerine söyle devam etti: “Covid-19 öncesi, bir konteynerin Sanghay’dan Los Angeles’a nakliyesinin maliyeti yaklasik bin 600 dolardi. Bugün, ayni rotada navlun için ödenecek fatura tutari, tam 20 bin dolar. O da uygun bos konteyner bulacak kadar sansliysaniz.

Lojistik uzmanlarina göre, Noel tedariki telasinin ardindan yil sonuna dogru söz konusu rota için fiyatlar bir miktar inebilir. Bin 600 dolarlik fiyatlara dönmek ise artik bir hayal. Sonuç itibariyle artik birçok Avrupali ve Amerikali sirket, Çin’de üretimi ya da Çin’den tedarik seçenegini ciddi sekilde sorguluyor.”

“Akrep ve yelkovan, hiç olmadigi kadar Türkiye ve Türk özel sektörü lehine dönüyor”

“Akrep ve yelkovan, hiç olmadigi kadar Türkiye ve Türk özel sektörü lehine dönüyor” diyen Avdagiç, “Türk reel sektörünün Kovid sonrasi dönemin henüz daha basinda oldukça basarili bir çikis yakalamasi son derece memnuniyet verici. Hükümetin, özel sektörün yakaladigi hizli aksiyonu sürdürülebilir hale getirmek için bugüne kadar aldigi tedbirlere yenilerini ekleyecegine inancimiz tamdir” ifadelerini kullandi.

Küresel piyasalara iliskin görüslerini ifade eden Sekib Avdagiç, uzmanlarin emtia, navlun ve son olarak enerji krizinin olusturdugu maliyet artislari karsisinda Batili ülkelerin, Çin’den tedarik stratejilerini gözden geçirecegine inandiklarini kaydetti.

Avdagiç, “Çinliler bile yüksek navlun fiyatlarina ragmen Amerikan sirketlerinin hâlâ Çin’den ithalati nasil avantajli bulduklarini soruyorlar” dedi.



Türkiye’nin bu avantaji kalici hale dönüstürülebilecegini belirten Avdagiç, bunun izlerini görmeye basladigimizi vurguladi. Avdagiç, söyle devam etti: “Türkiye’nin son dönemde ABD ve Avrupa pazarina yönelik ihracatinda gözlenen yüksek oranli artislar, bize göre bu degisimin ayak sesleridir. Konjonktür, küresel tedarik zincirinde güçlü bir ‘hub’ olmaya odaklanmasi konusunda Türkiye’ye her zamankinden daha güçlü kaçirilmaz bir firsat sunuyor. Türkiye de bu firsati, hem hükümetin yerinde politikalariyla, hem de sanayicisinin taleplerdeki artisi karsilayacak sekilde simdiden basladigi yatirim ve pazarlama stratejileriyle lehine çevirecektir, kalici hale dönüstürecektir. Bundan zerrece süphemiz yok.”

“Küresel ekonomide Kovid-19 krizinden geri dönüs yolculugunda riskler artiyor”

Dünyadaki son ekonomik gelismeler ve Türkiye ekonomisine etkisi hakkinda görüslerini de paylasan ITO Baskani Avdagiç, küresel ekonominin, Covid-19 krizinden geri dönüs yolculugunda risklerin arttigini vurguladi.

Avdagiç, söyle devam etti: “Uzmanlar ilk olarak, hükümetlerin ve merkez bankalarinin bu karmasik sorunlarin çözümüne odaklanmis politika setleri olusturmalarinin aciliyetine isaret ediyorlar. Ancak kisa vadeli büyüme için pandeminin kontrol altina alinmasi büyük önem tasiyor. Ikinci olarak, uzun vadeli üretkenligi artirmaya çalisirken, kisa vadeli talebi desteklemek için ince ayara sahip bir maliye politikasinin gerekliligi öne çikiyor. Tamamlayici politika setinde üçüncü unsur ise, para politikasi. Tümden olmasa da ölçülü bir parasal sikilasmanin gerekliligi ortada olmakla birlikte, yükselen enflasyonun kontrol altinda tutulmasi çabalari, ince ayar gerektiren bir sürece isaret ediyor.”

Avdagiç, öncü göstergelerin ABD ve Çin basta olmak üzere dünya genelinde yükselen enflasyonla birlikte, büyüme ivmesinin de zayifladigi sinyalini verdigini vurguladi. Sekib Avdagiç, Ingiltere’deki ekonomik faaliyette de ivme kaybinin siddetini artirirken, tedarik zinciri aksakliklarin Avrupa’nin en büyük ekonomisine sahip Almanya’yi da olumsuz etkiledigini belirtti.

Kaynak: İHA