Irak Seçimlerinde Sünniler Oylarini Artirarak Ikinci Parti Konumuna Yükseldi

Irak Düsünce Merkezi Baskani Ihsan esSammari: 'Halbusi'nin zaferi sürpriz olmaktan ziyade üzerine iyi çalisilmisti' 'Sünni sahasinin daha önceki geleneksel seçim propaganda ve vaatlerinden farkli seyler söylemesi ve söylemini destekleyen genis bir cumhurun olmasi seçimleri kazanmasini sagladi'.

HADYAR KARAALP - Irak'ta 10 Ekim'de yapilan seçimler sonuçlari itibariyla sürprizleri de beraberinde getirdi.

Iran'in destekledigi Sii Fetih Koalisyonu seçimlerin nihai olmayan sonuçlarina göre ciddi düsüs sergilerken, eski Meclis Baskani Muhammed el-Halbusi'nin liderligindeki Sünniler ise Meclisin ikinci partisi konumuna yükseldi.

Irak'ta 2003 sonrasi yapilan 5'inci genel seçimlerin kesin olmayan sonuçlarina göre Iran'a yakin Sii gruplar seçimin kaybedeni olurken, 329 sandalyeli Meclise 60'a yakin vekil gönderen Sünnilerin yildizi parladi.

Irak'ta Sünnilerin yogun olarak yasadigi bölgelerde seçim yarisi Muhammed Halbusi'nin Takaddum (Ilerleyis) ve Hamis Hançer'in lideri oldugu Azim Koalisyonu arasinda geçti.

Hançer, 20 sandalye kazanirken, genç Sünni lider Halbusi, Hançer'e fark atarak, 40'a yakin sandalye elde etti. Halbusi böylece Sünni bölgelerdeki oylarin önemli bölümü kazanmis oldu.

Halbusi'nin, Sünniler adina hükümet kurma çalismalarinda da güçlü sekilde masaya oturmasi bekleniyor.

- "Bu basari, Irak siyasetinde Sünni agirligini ortaya çikarir"

Irak Düsünce Merkezi Baskani Ihsan es-Sammari AA muhabirine, Sünnilerin seçim basarisina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Sammari, "Halbusi'nin zaferi sürpriz olmaktan ziyade üzerine iyi çalisilmisti. Halbusi'nin geçmis dönem valilik makaminda oturmuslugu var. Sünni sahasinin daha önceki geleneksel seçim propaganda ve vaatlerinden farkli seyler söylemesi ve söylemini destekleyen genis bir cumhurun olmasi seçimleri kazanmasini sagladi." dedi.

Halbusi'nin genç ve karizma sahibi olmasinin da Sünni tabanda heyecan uyandirdigini ifade eden Sammari, söyle devam etti:

"Halbusi, seçim öncesi Sünni seçmene yakin durdu. Bu çapta bir basari Irak siyasetinde Sünni agirligini ortaya çikarir ve Halbusi, hükümetin kurulmasi sürecinde olusacak ittifaklarda yer almasi için yesil isik sahibi. Sadr ve Barzani ile üçlü ittifakta yer alirsa Irak'taki geleneksel ulusal ittifak (Sii çogunluk) modelini de bozmus olur.

Sünnilerin öncesinde siyasi karara etkisi sinirli ve hatta yoktu. Bu seçim basarisiyla yeni söylemli bir Sünni siyasi haritasi ortaya çikar. Halbusi, Siiler arasindaki hükümet kurma çalismalarinda daha dikkatli ve titiz bir tavir takinmali. Onlar arasindaki çekismelerde taraf olursa kaybedebilir."

Irak'ta, nihai olmayan ilk seçim sonuçlarina göre, Sii lider Mukteda es-Sadr'a bagli Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi.

Meclisin ikinci büyük grubunun ise 38 sandalyeyle eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin (Sünni) liderlik ettigi Takaddum Partisi oldugu belirtildi. Bu partinin sandalye sayisinin 40'in üzerine çikabilecegi de ifade ediliyor.

Eski Basbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu, 37 vekille üçüncü sirada yer aldi. Iran'in destekledigi Fetih Koalisyonu ise geçen dönem sahip oldugu 54 sandalyeden 14'e düserek, seçimin kaybedeni oldu.

Irak Yüksek Seçim Komiserligi, kesin sonuçlari henüz açiklamadi. Bu seçimlere katilim orani ise 2003 sonrasi yüzde 41 ile en düsük seviyeyi gördü.
Kaynak: AA