Ilerleyen Yasina Ragmen Elinde Bayrak Dilinde Tekbirle Filistin Direnisinin Sembolü Oldu

70'ine merdiven dayayan Filistinli Süleyman elHezalin, ilerleyen yasina ve Israil güçleriyle yerlesimcilerin baskilarina ragmen ön saflarda direnise devam ediyor ve bir gün Filistin topraklarinda Islam bayraginin dalgalanacagina inaniyor 'Son nefesime kadar bu topraklarda direnme sözü verdim. Allah'tan, dosta sevinç, düsmana üzüntü verecek bir sehadet diliyorum. Damarlarimda kan aktigi sürece durmayacak ve diz çökmeyecegim' 'Onlara El Halil'i ve Nablus'u versek yine de yetinmezler. Onlar, Firat ve Nil nehirlerini de isterler'

AVAD ER-RUCUB - Isgal altindaki Bati Seria'nin güneyindeki El Halil kentine bagli Ummu'l Hayr köyünde yasayan Süleyman el-Hezalin, ilerlemis yasina ragmen elinde Filistin bayragi ve dilinden hiç düsürmedigi tekbirle Israil askerlerine meydan okuyor.

Yasadigi köy basta olmak üzere Filistin köyleri, Israil güçleri ve Yahudi yerlesimcilerin baskin ve saldirilarina maruz kaldiginda en ön safta karsi koyan Hezalin, Filistin direnisinin sembol isimleri arasinda yer aliyor.

- Esirleri ve Mescid-i Aksa'yi dilinden düsürmüyor

El Halil'in güneyindeki Yatta beldesinin dogusunda yer alan Ummu'l Hayr köyünde 1956'dan bu yana yasayan Hezalin asiretinin, özellikle Karmiel Yahudi yerlesim biriminin insasindan sonra sikintilari daha da artti.

Israil güçleri tarafindan en az 15 defa yikima maruz kalan Ummu'l Hayr köyü, yerlesim birimleriyle kusatilmis durumda.

Israil'in Filistin topraklarini gasbeden bir devlet oldugunu söyleyen Hezalin, derme çatma eviyle Yahudi yerlesim birimlerini birbirinden ayiran tel çitlerin oldugu alanda elinde bayrak, dilinde "Allahim esirleri ve Mescid-i Aksa'yi kurtar" duasiyla direnmeye devam ediyor.

70'ine merdiven dayayan Filistinli, Yahudi yerlesim birimleri karsiti gösterilerde pek çok kez gözaltina alindigini belirterek, "Kimsenin sesini yükseltmesini istemiyorlar, bu topraklar, Hazreti Muhammed'in ayak bastigi topraklar." dedi.

- Son nefesine kadar bu topraklarda direnecek

Filistin halkinin tamaminin zorluklar içinde yasadigini ve kendisinin de ilerlemis yasina ragmen onlara destek verdigini söyleyen Hezalin, su ifadeleri kullandi:

"Son nefesime kadar bu topraklarda direnme sözü verdim. Allah'tan, dosta sevinç, düsmana üzüntü verecek bir sehadet diliyorum. Damarlarimda kan aktigi sürece durmayacak ve diz çökmeyecegim."

Hezalin, isgale karsi direnisin sadece belli bir yas grubuyla sinirli olmadigina ve ilerleyen yasina ragmen bu yolda yürümeye devam edecegini belirtti.

Filistin gruplarindan hiçbirine mensubiyeti olmadigini söyleyen ve kendisini sadece "Filistinli" olarak tanimlayan Hezalin, atalarinin ve Hazreti Ömer'in diyari olan "bu kutsal topraklari" sevdigini dile getirdi.

- Onlara El Halil ve Nablus da yetmez

Israil güçlerinin, Ummu'l Hayr köyünde gerçeklestirdigi yikimlarda kendilerine silahla saldirdigini ifade eden Hezalin, "Pek çok kez gözaltina alindim. Her defasinda gözaltina alindigim yere bir daha dönmeyecegime dair belge imzaladim ama yine döndüm. Sabah gözaltina aliyorlar, öglen yine ayni gösteriye katiliyorum." diye konustu.

Hezalin, halk direnislerine katildigi için yüklü miktarda para cezasina çarptirildigini da aktardi.

"Onlara El Halil'i ve Nablus'u versek yine de yetinmezler. Onlar, Firat ve Nil nehirlerini de isterler." diyen Hezalin Müslüman gençlere "Bu topraklarda er ya da geç Islam bayragi dalgalanacagi" mesajini verdi.

- Israil'in yerlesim politikasi, Filistinlileri küçük topluluklara çevirdi

Israil'in genisleme ve yerlesim politikasi Hezalin ve diger asiretleri, sadece genis mera ve tarim arazilerinden mahrum etmekle kalmadi onlari altyapi hizmetlerinin olmadigi disa kapali küçük topluluklara çevirdi.

El Halil'in güneyindeki "Koruma ve Direnis Komitelerinin" verilerine göre, C statüsünde yer alan Yatta beldesinin dogusunda 22 bedevi topluluk bulunuyor ve bunlar Israil'in baski politikalarina maruz kaliyor. Israil bu bölgelerde hiçbir yapilasmaya izin vermiyor.

Filistin ile Israil yönetimi arasinda 1995'te imzalanan "Ikinci Oslo Antlasmasi" çerçevesinde Bati Seria; A, B ve C bölgelerine ayrilmisti. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenligi" Israil'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenligi" Israil'e birakilmisti.
Kaynak: AA