Her Yil Binlerce Kisi Alabalik Yemek Için Keban'i Tercih Ediyor

Elazig'in Keban ilçesinde 98 tesisde üretilen yillik 23 bin ton alabaliktan büyük bölümü ihraç ediliyor, iç tüketim için ayrilan baliklar da farkli çesitlerde hazirlanarak müsterilerin begenisine sunuluyor Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ziyaddin Seçkin: 'Yil içerisinde 600 bin civarinda yerli ve yabanci turist ilçemizi ziyaret etti. Firat Nehri'nin temiz ve bol oksijenli suyunda yetistirilen alabalik lezzetiyle ilçenin gastronomi turizmine öncülük ediyor' Izmir'den gelen ziyaretçi Turgut Kursun: 'Tüm Türkiye'yi buraya davet ediyorum. Gelsinler, bu lezzetli alabalik yemeklerinin tadina baksinlar'

ISMAIL SEN/PIRHASAN DOGAN - Türkiye'de alabalik yetistiriciliginde önemli yere sahip Elazig'in Keban ilçesi, hem göze hem mideye hitap eden bu lezzet sayesinde her yil binlerce ziyaretçiye ev sahipligi yapiyor.

Firat Nehri, Karaleylek ve Saklikapi kanyonlari, Çirçir Selalesi, Keban Baraj Gölü ve Yusuf Ziya Pasa Camisi gibi dogal güzellikleri ve tarihi mekanlari ile ilgi gören Keban, üretilen lezzetli alabaliklari ile de adindan söz ettiriyor.

Firat Nehri üzerinde yer alan 98 tesiste üretilen yillik 23 bin ton baliktan yüzde 90'i yurt disina ve iç piyasaya satiliyor, yüzde 10'u ise kent merkezi ve ilçedeki restoranlarda müsterilere sunuluyor.

Tesisler, lezzetiyle ilgi gören alabaligi çesitli sekillerde müsterinin begenisine sunarken, Çirçir Selalesi mevkisindeki bir tesis alabalik ile dolmadan katmere, pideden kavurmaya, karniyariktan köfteye kadar hazirladigi 23 çesit yemegi menüsüne ekledi.

Özellikle hafta sonlari ziyaretçi akinina ugrayan ilçe, tarihi ve dogal güzellikleri görmek isteyenlerin yani sira alabalik yemek için kilometrelerce yol kat ederek gelenleri de agirliyor.

- "Yil içerisinde 600 bin civarinda yerli ve yabanci turist ilçemizi ziyaret etti"

Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Ziyaddin Seçkin, AA muhabirine, ilçede 1996'da baslayan alabalik üretiminin her geçen gün gelistigini söyledi.

Bu gelismede Tarim ve Orman Bakanliginin üreticiye sagladigi desteklerin büyük payi olduguna isaret eden Seçkin, "Alabalik üretimimiz 2021 yili itibariyla yaklasik 23 bin tona ulasmistir. 23 bin tonluk üretim, 98 tesisimizdeki alabalik yetistiricilerimiz tarafindan yapilmaktadir. Bu üretimin büyük bölümü Avrupa ülkeleri, Amerika, Rusya ve Kanada'da ihraç edilmekte. 'Türk somonu' ismiyle bu ülkelerde begeniyle tüketilmekte ve talep görmektedir." dedi.

Seçkin, alabaligin lezzetiyle yurt disinda talep gördügü gibi ilçedeki restoranlarda sunulan yemeklerle de ülkede adindan söz ettirmeye basladigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Normallesme süreci ile ilçemize özellikle hafta sonlari büyük bir ziyaretçi akini yasiyoruz. Yil içerisinde 600 bin civarinda yerli ve yabanci turist ilçemizi ziyaret etti. Firat Nehri'nin temiz ve bol oksijenli suyunda yetistirilen alabalik lezzetiyle ilçenin gastronomi turizmine öncülük ediyor. Özellikle son yillarda ilçede açilan yeni tesisler ve bu tesislerde yapilan yemekler büyük begeni toplamakta. Gelen ziyaretçiler alabaligimizin tadina baktiktan sonra Keban Baraji'mizin ve Firat Nehri'nin dogal güzelliklerini izleyerek, ilçemizden ayrilmaktalar."

- Her gelislerinde farkli bir lezzeti tadiyorlar

Restoran yöneticisi Ayhan Simsek, 1998 yilinda Keban'da ilk restorani açtiklarinda, çevrelerindeki kisilerin, "Kim Keban'a balik yemeye gider?" diyerek elestirdigini anlatti.

Bugün sadece alabalik yemek için binlerce kisinin ilçeye geldigini aktaran Simsek, eskiden 2-3 çesit olarak hazirladiklari alabaligin bugün 23 çesidini yaptiklarini belirtti.

Simsek, "Alabalik yemeklerimiz ne kadar çesitlenirse o kadar çok balik yenir düsüncesiyle Elazig'in plakasindan esinlenerek 23 çesit yemek yapalim dedik. Et ve tavuktan ne kadar yemek yapiliyorsa aynisini alabalikla da yaptik. Müsterilerimiz, 'Alabaliktan bu kadar çok yemek çesidi olur mu?' diye sasiriyor, her geldiklerinde daha önce yemedikleri bir yemegi deniyorlar." diye konustu.

Restoran yetkilisi Harun Turgut ise Firat Nehri'nin su kalitesinin lezzetli alabalik yetistirilmesine imkan sagladigini ifade ederek, "Normallesme süreciyle ilçemize büyük bir ziyaretçi akini var. Bunun en önemli etkenlerinden biri alabaligimizin lezzeti. Hakikaten alabaligimizi bir kez tadanlar bu lezzetten vazgeçemedigi gibi çevresindeki insanlara da tavsiye ediyor." diye konustu.

- "Tüm Türkiye'yi buraya davet ediyorum"

Ilçeye ailesi ile Izmir'den gelen Turgut Kursun, her yil tatil için bir kaç kez Elazig'a geldigini belirterek, her gelisinde alabalik yemek için mutlaka Keban ilçesini ziyaret ettigini söyledi.

Keban'da yetisen alabaliktan yapilan 23 çesit yemegin lezzetine doyum olmadigini anlatan Kursun, "23 çesidin her biri birbirinden güzel. Bu sene Adana, pide ve sotesini denedik. Çok lezzetli, hayran kaldim. Herkesin eline saglik. Tüm Türkiye'yi buraya davet ediyorum. Gelsinler, bu lezzetli alabalik yemeklerinin tadina baksinlar." ifadelerini kullandi.

Mustafa Özpolat da zaman zaman esiyle 120 kilometre uzakliktaki Palu ilçesinden balik yemek için Keban'a geldigini, alabalikla hazirlanan yemekleri çok sevdiklerini aktardi.
Kaynak: AA