Hak-Is Genel Baskani Arslan'dan Kayit Disi Istihdamla Mücadele Vurgusu Açiklamasi

'Kayitli isçi çalistiran isverenlerimizle aramizda tam bir uyumun oldugu hususlardan bir tanesi kayit disi istihdamla mücadele. TISK bu konuda bizim için çok ciddi bir partner. Kayit disi istihdamla mücadele, çalisanlarin vergi yükünün azaltilmasi konusunda aslinda TISK ile ayni seyleri söylüyoruz'

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, "Kayitli isçi çalistiran isverenlerimizle aramizda tam bir uyumun oldugu hususlardan bir tanesi kayit disi istihdamla mücadele. TISK bu konuda bizim için çok ciddi bir partner. Kayit disi istihdamla mücadele, çalisanlarin vergi yükünün azaltilmasi konusunda aslinda TISK ile ayni seyleri söylüyoruz." dedi.

Arslan, Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonunun (TISK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "Isimizin Yarini" ana temasiyla düzenledigi Ortak Paylasim Forumu'nun açilisinda, forumun isçi, isveren ve kamuyu bir araya getiren önemli bir organizasyon oldugunu söyledi.

Yillar önce isveren temsilcileriyle bir araya geldiklerinde çesitli itham ve suçlamalara maruz kaldiklarini dile getiren Arslan, isverenlerle ortak çözümler bulabilmek için bir araya gelmenin ve konusabilmenin önemine degindi.

- "Kadin üye oranimiz yüzde 27'ye yükseldi"

Ortak Paylasim Forumu'nun da hedefleri dogrultusunda Konfederasyonun "Genel Sekreterlik" makamina bir kadini görevlendirdiklerine dikkati çeken Arslan, sendikal mücadelenin içerisinde daha çok kadin yöneticinin görev almasini istediklerini bildirdi.

Arslan, 4 milyonun üzerinde kadin çalisandan 446 binin sendika üyesi oldugunu aktararak, "446 bin sendikali kadin isçiden 200 bini Hak-Is üyesi kadinlar. Bizim büyük bir potansiyelimiz var. Önceki yil yüzde 25 olan kadin üye oranimiz yüzde 27'ye yükseldi. Biz bu konudaki çabalarimizi devam ettirmek istiyoruz. Kadinlari sadece istihdamda görmekten öte kadinlara farkli roller verilmesinin önünü açmak gerekiyor." diye konustu.

Kadinlara ve gençlere yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Arslan, üniversitelerin çalisma hayati bölümü ögrencilerini desteklediklerini ve istihdam ettiklerini dile getirdi.

- "Asi olmayan çalisanlar ücretsiz izine ayrilacak"

Ortak Paylasim Forumu'nun çevre taahhütleri dogrultusunda hem forumun paydaslari hem de Konfederasyon düzeyinde adimlar attiklarini vurgulayan Arslan, "Konfederasyonumuzun kurulusunun 45. yilini kutladik. Bu kapsamda hediyelesmemizi fidan dikerek yapiyoruz. Türkiye'nin 81 ilinde 250 bin fidani toprakla bulusturduk. Geçen yil fidan dikimini Hatay'da yapmistik. Bu çalismalari devam ettiriyoruz." dedi.

Kovid-19 salginina karsi asi olma çagrisinda bulunan Arslan, Hak-Is ve bagli sendikalarda asi olmayan çalisanlarin ücretsiz izine ayrilmasi yönünde karar aldiklarina bildirdi.

- "Kayitli isverenler haksiz rekabetle karsi karsiya"

Kayit disi istihdamla mücadelenin en önemli gündem maddelerinden biri oldugunu vurgulayan Arslan söyle konustu:

"Kayitli isçi çalistiran isverenlerimizle aramizda tam bir uyumun oldugu hususlardan bir tanesi kayit disi istihdamla mücadele. TISK bu konuda bizim için çok ciddi bir partner. Sayin Baskan'a ve ekibine tesekkür ediyorum. Biz belli konularda uzlasiyoruz. Kayit disi istihdamla mücadele, çalisanlarin vergi yükünün azaltilmasi konusunda aslinda TISK ile ayni seyleri söylüyoruz. Çünkü kayitli isverenler büyük bir haksiz rekabetle karsi karsiya. Hem kayitli isletmelerimizin gelecegi açisindan hem de sendikal örgütlenme açisinda kayit disi istihdamla mücadele etmeliyiz."
Kaynak: AA