Fransa'da Cumhurbaskani Adayi Poutou Polisin Her Yil 15 Kadar Genci Öldürdügünü Iddia Etti

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, cumhurbaskani adayi Philippe Poutou'yu bu sözleri nedeniyle sikayet edecek.

Fransa'da cumhurbaskani adayi Philippe Poutou, polisin mahallelerde her yil 15 kadar genci öldürdügünü ileri sürdü.

Kapitalist Karsiti Yeni Partinin (NPA) adayi Poutou, kamu yayincisi France Info'da son zamanlarda tartisilan polis siddetine iliskin açiklama yapti.

Polisin her yil mahallelerde 15 kadar genci öldürdügünü iddia eden Poutou, "Evet polis siddeti var. Polis öldürüyor, (nedenini) konusabiliriz. Suikast, cinayet, kaza veya nefsi müdafaa. Bunu biliyoruz ve görüyoruz. Eylemci oldugumuz zaman polis bizi korumuyor, saldiriya ugruyoruz." ifadelerini kullandi.

Poutou, polisin ayni zamanda insanlari yaraladigini aktararak "Kaç kisinin eli koptu, yüzleri zarar gördü ve hiçbir sey yapmamasi ragmen gözaltina alindi?" diye sordu.

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Poutou'nun sözlerinin polise hakaret oldugunu belirterek bakanlik adina polisin onurunu korumak için Poutou hakkinda sikayette bulunacagini duyurdu.

Poutou, 2017'de yapilan cumhurbaskani seçimin ilk turunda yüzde 0,83 oy almisti.

Ülkede, son yillarda özellikle gösterilerde göstericilere ve banliyölerde farkli etnik kökenden insanlara karsi polis siddetindeki artis, insan haklari kuruluslari ve uzmanlardan tarafindan elestiriliyor.

- Seçimin ilk turu 10 Nisan'da

Fransa'da gelecek yil düzenlenecek cumhurbaskani seçiminin ilk turu 10 Nisan'da yapilacak.

Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çogunlugu saglayamazsa en fazla oyu alan iki aday 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarisacak. Bu turu önde tamamlayan aday, cumhurbaskani seçilecek.
Kaynak: AA