Frankofon Parlamenterler Meclisi Tunus'un Üyeligini Askiya Aldi

Frankofon Parlamenterler Meclisi (APF) Tunus’un meclis üyeligini ülkedeki siyasi durumdan dolayi askiya aldigini duyurdu.

APF’den yapilan yazili açiklamada, Çad, Gine ve Tunus’un üyeliklerinin, ülkelerdeki siyasi gelismelerden dolayi askiya alindigi belirtildi.

Açiklamada, demokratik anayasal düzenin yeniden tesisi için parlamenter sistemin desteklenmesi gerektigine vurgu yapildi.

Merkezi Paris’te yer alan APF’de Fransizca konusan 56 üye ülke bulunuyor. APF, üye ülkeler arasindaki is birligini ve dayanismayi gelistirmeyi hedefliyor.

Öte yandan Uluslararasi Frankofon Örgütü tarafindan dün yapilan açiklamada, Tunus'un Cerbe kentinde 20-21 Kasim 2021'de düzenlenmesi planlanan Uluslararasi Frankofoni Zirvesi'nin "daha iyi sartlarda" gerçeklestirilebilmesi için bir yil ertelendigi duyurulmustu.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclis'e degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Kaynak: AA