Eski Fin Cumhurbaskani'nin Gözünden Türkistan'dan Çin'e 115 Yillik Fotograf Kareleri

Finlandiya'da 19441946'da Cumhurbaskanligi yapan Carl Gustaf Emil Mannerheim'in, genç bir yarbayken görevlendirildigi Orta Asya'da körüklü makineyle çektigi fotograflardan olusan sergi CerModern'de açildi Mannerheim'in, at üzerinde yaptigi 14 bin kilometrelik yolculuk sirasinda ölümsüz hale getirdigi kareler, dilencilerden askerlere, annelerden göçebelere, yerel polislerden tüccarlara farkli kesimlerin yasayisini ve bölge halklarinin kültürlerini yansitiyor Serginin Küratörü Peter Sandberg: 'Mannerheim çok yönlü bir insandi. Fotografladigi ve ilgi alanina giren seyler çok fazlaydi. Zamaninin kasifleriyle karsilastirildiginda onu da, sergiyi de farkli kilan bu'

EDA ÖZDENER - Finlandiya'da 1944-1946'da Cumhurbaskanligi yapan Carl Gustaf Emil Mannerheim'in, genç bir yarbayken görevlendirildigi Orta Asya'da çektigi fotograflardan olusan sergi Ankara'da açildi.

CerModern Hub Salonu'ndaki sergide, Mannerheim'in 20. yüzyilin basinda Orta Asya'dan Çin'e uzanan, çogunlugu at üzerinde geçen 2 yillik yolculugunda körüklü makineyle çektigi fotograflardan 48'i yer aliyor.

Orta Asya'ya istihbarat görevlisi olarak giden ancak bu görevi örtbas etmek için bir kasif gibi davranan Mannerheim, ünlü Fransiz sinolog Paul Pelliot'nun kesif gezisinde yer aldi, ancak bir süre sonra ikilinin yollari ayrildi. Mannerheim seferine kendi devam etti.

Mannerheim 9x12'lik makinesiyle, 1906'dan 1908'e kadar yaptigi 14 bin kilometrelik yolculugunda, Uygurlar, Kalmuklar, Torgutlar, Yugurlar, Kirgizlar, Tangutlar ve Mandarinlerin günlük yasamlarini ve kültürel ögelerini fotografladi.

Ölçümler yapip, haritalar çizen ve yasadiklarini yazan Mannerheim, yolculuk öncesi Fin bilim camiasiyla yaptigi görüsmeler kapsaminda, arkeolojik, etnografik ögeler ve eski el yazmalari topladi, karsilastirmali antropoloji çalismalari için farkli insan tiplerinin fotograflarini çekti.

Mannerheim'in Finlandiya Ulusal Müzesi'nde yer alan 1100 parçalik bu çalismasindan olusan seçki, küratör Peter Sandberg tarafindan Ankara'ya tasindi.

Mandarinlerden dilencilere, yerel polislerden afyon içenlere, askerlerden annelere, bozkir göçebelerinden vaha kasabalarinin tüccarlarina dönemin sosyal hayatini ölümsüz hale getiren fotograflar, 14 Kasim'a kadar görülebilecek.

- "Türk topluluklarina iliskin birçok kare var"

Küratör Sandberg, AA muhabirine yaptigi açiklamada, artistik açidan en iyi olan ve farkli topluluklardaki çesitliligi yansitacak kareleri Ankara'daki sergiye getirdigini söyledi.

Sergide portre, manzara, günlük yasam, röportaj fotograflarinin yer aldigini belirten Sandberg, "Mannerheim çok yönlü bir insandi. Fotografladigi ve ilgi alanina giren seyler çok fazlaydi. Zamaninin kasifleriyle karsilastirildiginda onu da, sergiyi de farkli kilan bu." dedi.

Sandberg, Mannerheim'in fotograflarinin Türkiye'de izlenime sunulmasina iliskin de "Sergi Asya'dan geçiyor. Oradaki Türk topluluklarina iliskin birçok kare var. Burada ilgi olacagini düsündük." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA