Diyanet Isleri Baskani Erbas, Mevlid-I Nebi Haftasi Tanitim Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Yasadigimiz çagda unutulmaya yüz tutan vefa konusunu Peygamber Efendimizin örnekliginde yeniden insanligin gündemine tasiyacagiz' 'Vahyin nuruyla insanligi nurlandiran, veladetiyle canli ve cansiz her seye abihayat olan, kurak çölleri mübarek ayak izleriyle bahtiyar kilan ve çöllesen gönülleri tebligiyle ebedi bir baharla bulusturan Hazreti Muhammed'in vefa dolu hayati insanligin rehberidir'.

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, bu sene Mevlid-i Nebi Haftasi'nin konusunun "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" olacagini belirterek, "Yasadigimiz çagda unutulmaya yüz tutan vefa konusunu, Peygamber Efendimizin örnekliginde yeniden insanligin gündemine tasiyacagiz." dedi.

Diyanet Isleri Baskanligi Konferans Salonu'nda düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftasi tanitim toplantisinin açilisinda Kur'an-i Kerim okundu, "Peygamberimiz ve Vefa Toplumu" konulu sinevizyon gösterimi yapildi.

Toplantida konusan Ali Erbas, milletin yüreginde var olan peygamber sevgisini daha da pekistirmek, o sevgiyle birlik, beraberlik ve kardeslik duygularini canli tutmak istediklerini söyledi.

Mevlid-i Nebi'nin Müslümanlarin zihin ve gönül dünyasinda çok müstesna bir yere sahip oldugunu vurgulayan Erbas, söyle devam etti:

"Diyanet Isleri Baskanligimiz da her sene Mevlid-i Nebi Haftasi'nda pek çok etkinlik yapmakta, toplumumuz ve insanlik için önem arz eden bir konuyu etraflica ele almaktadir. Bu sene Mevlid-i Nebi Haftamizin konusu 'Peygamberimiz ve Vefa Toplumu' olacaktir. Yasadigimiz çagda unutulmaya yüz tutan vefa konusunu, Peygamber Efendimizin örnekliginde yeniden insanligin gündemine tasiyacagiz."

- "Vefa, imanla ve güzel ahlakla bütünlesen bir haslettir"

Insani varlik aleminde üstün kilan yönünün, bir degerler sistemine sahip olmasindan kaynaklandigina dikkati çeken Erbas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu degerlerin en önemlilerinden biri de hepinizin bildigi gibi vefadir. Vefa, her seyden önce Yüce Allah'a gönülden baglilik, sadakat ve itaattir. Hiçbir seyi ortak kosmadan muhabbet ve marifetle O'na yönelmek, ibadet ve salih amellerle O'na yaklasmaya gayret etmektir. Vefa, imanla ve güzel ahlakla bütünlesen bir haslettir. Insanin, Rabbine, kalbine, ailesine, çevresine, degerlerine, varlik alemine karsi vefa borcu vardir. Hakikate sadakat de adalete riayet de vefanin geregidir. Vefa kavrami, yüce kitabimiz Kur'an'da önemle üzerinde durulan ahlaki bir erdemdir, fazilettir."

Erbas, vefanin en büyük örneginin Hazreti Muhammed oldugunu ifade ederek, "O, bütün insanlar için en güzel örnektir. Zira zaman, mekan, teknoloji ne kadar degisirse degissin insanligin gerçek ölçüsü olan degerler hiçbir zaman degismeyecektir. Vahyin nuruyla insanligi nurlandiran, veladetiyle canli ve cansiz her seye abihayat olan, kurak çölleri mübarek ayak izleriyle bahtiyar kilan ve çöllesen gönülleri tebligiyle ebedi bir baharla bulusturan Hazreti Muhammed'in vefa dolu hayati insanligin rehberidir." diye konustu.

Hazreti Muhammed'den miras kalmis olan vefa duygusunu yasamak ve tüm insanliga tasimakla sorumlu olduklarinin altini çizen Erbas, "Bütün varlik alemine, ailemize, sehrimize, ülkemize, çevreye, yeryüzüne, gökyüzüne, nehirlere, denizlere, daglara karsi her birimiz vefali olmak zorundayiz. Bir toplumda vefasizlik bas gösterirse güven duygusu sarsilir. Vefa olmazsa insani iliskiler zedelenir, dayanisma ve yardimlasma ruhu kaybolur, neticede toplumsal huzur ortadan kalkar." ifadelerini kullandi.

- "Vefa toplumunu yeniden insa etmek mecburiyetimiz var"

Yasanilan çagda ahlaki degerlerin ciddi yara aldigini anlatan Erbas, söyle konustu:

"Ahlak ve medeniyet krizinin yasandigi ve degerlerin yozlastigi modern zamanlarda, vefa duygusu da maalesef bu durumdan nasibini almistir. En basta da vefasizlik, Yüce Allah'a karsi ibadetlerin ihmal edilmesinde kendisini göstermektedir. Cenabihakk'a karsi vefasizlik yayginlasinca yalnizliga terk edilen anne babalarin, çocuklarin sayisi her geçen gün artmaktadir. Bugün Yüce Rabbimizle aramizdaki ahdimizi hatirlamaya, tüm insanlik ve kainatla olan vefa sözlesmemizi yenilemeye muhtaciz. Hazreti Peygamberin rehberliginde vefa toplumunu yeniden insa etmek mecburiyetimiz var."

Erbas, Mevlid-i Nebi Haftasi kapsaminda Baskanlik tarafindan çesitli etkinlikler yapilacagina isaret ederek sunlari kaydetti:

"Cumartesi günü Istanbul Büyük Çamlica Cami Konferans Salonu'nda, muhterem Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle, Mevlid-i Nebi Haftamizin açilis programini gerçeklestirecegiz. Salgin tedbirlerine riayet ederek tüm camilerimizde, Kur'an kurslarimizda, okullarimizda, ögrencilerimizin katilmis oldugu yarismalarla Hazreti Muhammed'i anlamaya çalisacagiz. Basta Peygamberimiz olmak üzere bütün peygamberlerin, sehit ve gazilerin, ilim ehlinden, hayir sahiplerinden vefat edenlerin, salgin ve afetler sebebiyle ahirete göç edenlerin ve tüm geçmislerimizin ruhlari için hatimler okuyacagiz.

Pazar günü, bu sene büyük bir sel felaketine maruz kalan Kastamonu sehrimizde Diyanet televizyonumuzdan ve TRT kanalimizdan canli yayinlanacak olan Mevlid Gecesi Programi'ni icra edecegiz. 29-31 Ekim'de dijital platformlar üzerinden Uluslararasi Mevlid-i Nebi Sempozyumu'nu gerçeklestirecegiz."
Kaynak: AA