DEAS'in Hayatini Kararttigi Suriyeli Fatma, Açtigi Dernekle Yeni Hayatlara Dokunuyor

Açtigi dernekte gönüllü ögretmenlerle ücretsiz egitim veren Suriyeli Fatma Cüneyt: 'Dernekte bu kadar genç, kadin ve çocuklari gördükten sonra çocuklarimin yerine kocaman bir ailem oldu'.

CEBRAIL CAYMAZ - Kilis'te, 5 yil önce terör örgütü DEAS tarafindan atilan roketin evlerine isabet etmesi sonucu 3 çocugu yasamini yitiren Suriyeli Fatma Cüneyt, açtigi dernekte "ailem" dedigi 130 çocuk ve yetiskine destek oluyor.

Esi Suriye'de iç savasin basladigi dönemde Esed güçlerince tutuklandiktan sonra 4 çocuguyla Türkiye'ye siginan ve Kilis'e yerlesen Fatma Cüneyt, 18 Nisan 2016'da DEAS tarafindan atilan roketin kaldiklari eve düsmesi sonucu 3 çocugunu kaybetti.

Hayatta kalan 14 yasindaki oglu Ahmed ile teselli bulmaya çalisan Cüneyt, sivil toplum kuruluslarinin verdigi psikososyal desteklerle hayata tutundu.

Eylül 2020'de "Yarinin Umudu Dernegi"ni kuran Cüneyt, gönüllü ögretmenlerle ücretsiz dersler vererek agirlikli Suriyeli aileler olmak üzere çocuklarin ve yetiskinlerin hayatina dokunuyor.

Kur'an-i Kerim ögreticisi Fatma Cüneyt, AA muhabirine, çocuklarini kaybettikten sonra annelik duygusunu kaybetmemek için dernek açtigini söyledi.

- Çocuklar Kur'an, kadinlar el isi, Türkçe, mozaik, resim yapmayi ögreniyor

Dernege gelen çocuklara anne olarak baktigini anlatan Cüneyt, "Çocuklarim sehit olduktan sonra bana Türkiye Cumhuriyeti tarafindan bir miktar para verildi ve o parayla burayi kurdum. Çocuklar buraya resim yapmaya geliyor. Kur'an-i Kerim ögreniyorlar. Sarki söylüyor. Kadinlar da el isi ve Türkçe ögrenmeye geliyor. Geri dönüsüm malzemelerinden süs esyalari yapiyorlar. Birçok genç de buraya gelerek mozaik, resim yapmayi ögreniyor." dedi.

- "Kocaman bir ailem oldu"

Gönüllü ögretmenlerle 130 kisiye egitim verdiklerini dile getiren Cüneyt, çocuklari da sokaktaki kötü aliskanliklardan korumayi hedeflediklerini söyledi.

Tek basina dernegin giderlerini karsilamaya çalistigini, sivil toplum kuruluslarindan destek beklediklerini ifade eden Cüneyt, söyle devam etti:

"Dernekte bu kadar genç, kadin ve çocuklari gördükten sonra çocuklarimin yerine kocaman bir ailem oldu. Sanki Allah benden çocuklarimi alirken yerine çok büyük bir aile verdi. Bu ailem evime de gelir gider. Evim artik bos kalmiyor. Birlikte bir yerlere gidiyoruz, beraber bir seyler yapiyoruz. Hayatta kalan tek oglum Ahmed de dernegi kurduktan sonra çocuklarla beraber vakit geçiriyor. Artik kendini daha iyi hissediyor. Onlarla sosyallesip bag kuruyor. Hem benim için hem de oglum için çok iyi etkileri oldu."

- "Çocuklarimin mezarlari burada oldugu için buradan ayrilamiyorum"

Egitime gelen kadinlarla küçük bir atölye açarak dernege katki saglamayi hedeflediklerine deginen Cüneyt, söyle konustu:

"Dernegin disinda açacagimiz atölyede dikis makinalariyla örtü, yorgan gibi ürünler dikerek elde edecegimiz gelirle buranin kirasini ödeyecegiz. Avrupa'ya gitmek için Birlesmis Milletler bana hak tanidi. Ama benim çocuklarimin mezarlari burada oldugu için buradan ayrilamiyorum. Bu yüzden bu mekan ve Kilis benim için çok özel."

Hayatin bir umut oldugunu aktaran Cüneyt, çocuklarini kaybettikten sonra kendisini hayata tutan seyin umut oldugunu dile getirdi.

Cüneyt, Suriyelilere sundugu katki ve verdigi destekten dolayi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a ve diger yetkililere tesekkür etti.
Kaynak: AA