Çin, Kurdugu Uzay Istasyonuna Gönderecegi Ikinci Taykonot Ekibini Tanitti

Çin, Dünya yörüngesinde kurmaya basladigi uzay istasyonuna gönderecegi insanli sefere katilacak taykonotlari tanitti.

Çin haber ajansi Xinhua'nin haberine göre, Çin Insanli Uzay Programi Ajansi (CMSA) Baskan Yardimcisi Lin Siçiang düzenledigi basin toplantisinda, "Sincou-13" uzay görevi ile yörüngeye gönderilecek 3 kisilik ekibi kamuoyuna açikladi.

Uzay istasyonuna düzenlenecek ikinci insanli sefer olan göreve, taykonotlar Cai Cigang, Vang Yaping ve and Yi Guangfu'nun yer alacagi bildirildi.

Açiklamanin ardindan üç taykonot basinin karsisina çikti.

Seferin komutanligini üstlenecek Cai, daha önce 2008'te Dünya yörüngesini kateden "Sincou-7" görevinde Çin adina ilk uzay yürüyüsünü gerçeklestiren taykonot olmustu. 55 yasindaki Cai'ye uçusun ardindan "uzay seferi kahramani" unvani verilmisti.

- Uzay istasyonunda görevlendirilen ilk kadin taykonot

Ekibin ikinci kidemli üyesi kadin taykonot Vang ise 2013'te Dünya yörüngesini kat eden ve uzay istasyonunun ilk prototipi niteligindeki "Tiengong-1" modülüne demirleyen "Sincou-10" seferine katilarak, 2012'de "Sincou-9" görevinde yer alan Liu Yang'in ardindan, uzaya çikan ikinci Çinli kadin olmustu.

Ilk kez uzay görevine çikacak olan Yi ise 2010'da ikinci nesil taykonotlar grubuna katilmisti.

Sencou-13 uzay mekigi, 16 Ekim'de yerel saatle 12.23'te (TSI 07.23) firlatilacak.

Taykonot ekibi, Çin uzay programi için rekor 6 aylik süre boyunca yörünge kalarak istasyonda görev yapacak.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal olmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigi ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo'dan olusan ilk taykonot ekibi "Sincou-12" mekigi ile 17 Haziran'da istasyona gönderilmisti.

"Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modüllerinin de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

Istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için dört insanli sefer ve dört kargo seferi yapilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA