Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Bilgin, Ortak Paylasim Forumu'nda Konustu Açiklamasi

'Bizim çalisma mevzuatimiz çok eski. Hem sendikalar kanunumuz hem is kanunumuz hem de toplu sözlesme kanunumuz. Bütün bu mevzuati yenilememiz lazim' 'Örgütlenme özgürlügünün önünü açtigimizda kayit disiyla mücadelede ciddi bir mesafe aliriz. Zaten kurumsal isletmelerde böyle bir sorun yok. Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve vergi borcu olmayan isletmelerimize beyaz bayrak ödülü verecegiz' 'Kovid süreci, esnekligi, uzaktan çalismayi, dijital çalismayi gündemimize tasidi. Dolayisiyla bizim çözmemiz gereken yeni sorunlardan biri bu. Yeni bir durumla karsi karsiyayiz. Bunlarin üzerinde durmamiz gerekir'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, "Bizim çalisma mevzuatimiz çok eski. Hem sendikalar kanunumuz hem is kanunumuz hem de toplu sözlesme kanunumuz. Bütün bu mevzuati yenilememiz lazim." dedi.

Bakan Bilgin, Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu'nun (TISK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "Isimizin Yarini" ana temasiyla düzenledigi Ortak Paylasim Forumu'na katildi.

Forumun önemini dile getiren Bilgin, "Platformlarda her sorun çözülmez ama bu ortak platform söyle bir kültür yaratir; birlikte konusmayi, neyin çözülüp çözülemeyecegini bilmeyi, onun üzerine tartismayi ve alternatiflerin oldugunun farkina varmayi saglar. Bu benim açimdan önemli. Türkiye'nin de buna ihtiyaci var." diye konustu.

Kovid-19 salgininin dünyada degisim sürecini hizlandirdigina dikkati çeken Bilgin, "Kovid süreci, esnekligi, uzaktan çalismayi, dijital çalismayi gündemimize tasidi. Dolayisiyla bizim çözmemiz gereken yeni sorunlardan biri bu. Bu bizim karsimiza neyi çikartiyor, buna güvenceyi -saglik ve emeklilik primi- nasil saglayacagiz. Yeni bir durumla karsi karsiyayiz. Bunlarin üzerinde durmamiz gerekir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Beyaz Bayrak uygulamasini baslatacagiz"

Örgütlenme özgürlügü konusunda mevzuattaki engellerin ortadan kaldirilmasinin gündemlerinde oldugunu belirten Bilgin, söyle konustu:

"Biz bu konuda bir çalisma içerisindeyiz. Türk-Is Genel Baskani Ergün Bey de bir çalisma yaptirdi. Bizim çalisma mevzuatimiz çok eski. Hem sendikalar kanunumuz hem is kanunumuz hem de toplu sözlesme kanunumuz. Bütün bu mevzuati yenilememiz lazim. Örgütlenme özgürlügünün önünü açmamiz lazim, hizlandirmamiz lazim. Burada bazi sorunlar var. Bosluklar var, o bosluklar Yargitay kararlariyla dolduruluyor. Onlar da kendi açilarindan kararlar veriyorlar. Mevzuatin eskiligi nedeniyle birtakim sorunlar oluyor. Örgütlenme özgürlügünün önünü açtigimizda kayit disiyla mücadelede ciddi bir mesafe aliriz. Zaten kurumsal isletmelerde böyle bir sorun yok.

Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve vergi borcu olmayan isletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü verecegiz. 'Burada isçiler örgütlüdür, burada örgütlenme özgürlügü gerçeklesmekte, burada isletme, isçilerin saglik sigortasi primini yatirmaktadir' mesajini içeren bir Beyaz Bayrak uygulamasini baslatacagiz. Bu kayit disi istihdamla mücadelenin de önünü açacaktir."

- "Sermaye hareketliliginin sonuçlarini düzenlememiz lazim"

Bakan Bilgin, dünyadaki hizli degisimin sermayenin çok hizli yer degisimini de beraberinde getirdigine isaret ederek, Türk Metal Sendikasina üye olduklari için isten çikartilan Xiaomi-Salcomp isçileriyle ilgili su ifadeleri kullandi:

"Sermaye grubu gittigi her yerde o ülkenin sartlarina uymus ama 'burada kadin isçileri basta olmak üzere onlarin sendikalasmasina müsaade etmem' yaklasimiyla onlari sokaga atmis. Sermaye hareketliliginin yarattigi sonuçlari bizim düzenlememiz lazim. Sendika direndi, biz orada devlet olarak devreye girip 'burasi Türkiye ve demokratik bir ülke, isçiler sizin kölenizdir gibi davranamazsiniz, burada hukuk devleti vardir' mesajini verdik. Bu hareketli dünyada bu tür olaylarla karsilasacagiz ama bunlara müsaade etmeyecegiz."

- "Gelecege dair en büyük güvencemiz gençlik"

Türkiye'nin gelecegine dair hiçbir endise duymadigini vurgulayan Bilgin, gençlerin yurt disina gitme egilimiyle ilgili sunlari kaydetti:

"Gelecege dair en büyük güvencemiz gençlik. Su anda Türkiye'nin yurt disinda doktora yapan 30 bin genci var. Dünyanin en iyi üniversitelerine gidip orada bir Türk gencine rastlarsaniz. Bunlardan endise duymamak lazim. Dönenler, oralarda kalanlardan daha çok. Türkiye eski Türkiye degil. Genetik biyoloji alaninda uzmanlik yapmis biri eskiden döndügünde çalisacak yer bulamazdi. Genetik laboratuvari yoktu. Simdi ülkemizin her alanda yatirim yapmis isletmeleri, üretim tesisleri ve laboratuvari var. Gençlerin yurt disina gitme hevesi egitimli gençlerde daha fazla. Gençlerdeki bu arzunun olmasi dogal. 'Türkiye'den kaçmak istiyorlar' diye bakmamak lazim. Gençler dünyayi tanimak istiyorlar. Dünyayi taniyacak bilgiye ve donanima sahipler."

Foruma, Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, TISK Genel Sekreteri Akansel Koç, isçi ve isveren sendikalari temsilcileri ile bürokratlar katildi.
Kaynak: AA