Büyüksehir'den 2 Bin 700 Çiftçiye Tohum Destegi

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, sonbahar döneminde il genelinde yaklasik 2 bin 700 çiftçiye 1000 ton sertifikali tohum destegi saglayacak.

Büyüksehir'den 2 Bin 700 Çiftçiye Tohum Destegi
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin tarim ve hayvanciligi gelistirmek amaciyla hayata geçirdigi “Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi” kapsaminda, yüzde 50 hibe destekli yem bitkisi tohumu desteginden sonbahar döneminde 2 bin 700 çiftçi yararlanacak. Muhtarlar ve çiftçiler, destekten dolayi Büyüksehir Belediye Baskani Doç. Dr. Tahir Büyükakin’a ve belediye yetkililerine tesekkür etti.

Büyüksehir Belediyesi Muhtarlik Isleri Dairesi Baskanligi Tarimsal Hizmetler Sube Müdürlügünce, il genelinde yürütülen proje çerçevesinde çiftçilere bugüne kadar dane misir, slajlik misir, yonca, bugday, arpa, yem bezelyesi, korunga, tritikale, sudan otu, yulaf, ayçiçegi süt otu ve çayir mera karisimlari olmak üzere 16 milyon 500 bin lira degerinde 6 bin 400 ton yem bitkisi tohumu destegi verildi.

Büyüksehir Belediyesi’nin daha önce verilen yem bitkisi tohumunun kalitesinden ve elde edilen verimden memnun kalan çiftçilere, talepleri üzerine bu yil da sonbaharda üretim sezonunda ekilmek üzere arpa, tritikale, Macar fig, yem bezelyesi, süt otu ve yulaf olmak üzere, toplam 1000 ton sertifikali tohum destegi saglaniyor. Üreticilerin taleplerini alan Büyüksehir Belediyesi, yapilacak degerlendirmeler sonucunda, Kocaeli genelinde yaklasik 2 bin 700 çiftçinin yararlanacagi tohumlarin dagitimina, önümüzdeki günlerde baslayacak.

Tarim ve hayvanciliga verdigi desteklerle çiftçilerin yüzünü güldüren Büyüksehir Belediyesi, 2014’den bu yana, özellikle kirsalda daha verimli, çimlenme kabiliyeti yüksek tohumlari çiftçilerle bulusturarak, üretimine katki sagliyor. Yerli olarak üretilen, verimi yüksek sertifikali tohumlar, il genelinde yaklasik 87 bin 600 dekar araziye ekilecek.

Çiftçilere, bölgenin kosullarina uygun, adaptasyon saglamis verimli ve sertifikali tohum destegi veriliyor, ekim alanlari yerinde kontrol ediliyor. Büyüksehir Belediyesi tarafindan desteklenen tohumlar sertifikali ve ilaçlanmis olarak üreticilere sunuluyor. Sertifikali tohum kullanimi, daha sonradan hastalik ve zararlilarla mücadelede etkin rol oynuyor. Kayit altina alinan, tarimsal, teknolojik ve morfolojik özellikleri tanimlanarak çesitlendirilen tohumlar, her asamasi yetkili kuruluslar tarafindan tarlada ve laboratuvarlarda kontrol ediliyor. Sertifikali tohumlarin içerisinde yabanci tohum ve madde olmadigi için hangi tohum ekilirse o ürün aliniyor ve ürün kuvvetli gelisim gösteriyor.

Çimlenme kabiliyeti yüksek olan ve her dekara atilan tohum miktarinda yüzde 25 tasarruf saglaniyor, bu da maliyeti düsüyor. Toprak nemi ve bitki besin elementlerinden daha iyi faydalanan sertifikali tohumlar, bitkilerin gelismesi ve hasat olgunluguna erismesi ayni zamanlarda gerçeklesiyor. Böylece kalite ve verim artisi saglanarak, pazar payi yüksek ürün elde ediliyor. Hibe destegi ile verilen tohumlarin kaliteli, sertifikali, yerli ve milli olmasi, ekim alanlarinin artmasinda ve hasat sonunda verim artisinda etkili oluyor.
Kaynak: İHA