Bursa Türk Dünyasinin Kalbi Oluyor

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin 2022 yili için “Türk dünyasi baskenti” seçildigini hatirlatarak, Bursa’yi Türk dünyasinin kalbi hâline getirecek projenin ocak ayi itibariyle baslayacagini söyledi.

Bursa Türk Dünyasinin Kalbi Oluyor
Bursa Büyüksehir Belediye Meclisi’nin ekim ayi toplantisi meclis salonunda yapildi. Gündem maddeleri öncesinde Büyüksehir Belediyesi tarafindan son bir ay içinde hayata geçirilen çalismalar hakkinda meclis üyelerini bilgilendiren Baskan Alinur Aktas, Bursa’nin Türk dünyasi kültür baskenti seçildigini hatirlatti. Önümüzdeki yil ‘Türk dünyasi’ konulu birçok faaliyet düzenleyeceklerini dile getiren Baskan Aktas, “Bursa’yi 2022’de Türk dünyasini kalbi yapacagiz. Önümüzdeki hafta bakanlikta bir toplanti söz konusu. Ocak sonundan itibaren baslayacak. Ocak sonu itibariyle bütün Türk dünyasi kültür bakanlarinin bakanimizin ev sahipliginde Bursa’da yapilacak toplantiyla süreç baslayacak” dedi.

Ayni zamanda 2022 yilinin mevlid-i serif yazari ve Ulu Cami’nin ilk imam hatibi olan Süleyman Çelebi’nin 600. vefat yildönümü oldugunu kaydeden Baskan Aktas, “TÜRKSOY tarafindan 2022 Süleyman Çelebi’yi anma yili ilân edildi. Önümüzdeki yil Bursali mutasavvif olan Süleyman Çelebi’yi de farkli faaliyetlerle anacagiz” diye konustu.

Hanlar bölgesinde süreç isliyor

Bursa’nin gelecegine damga vuracak hanlar bölgesinde devam eden çalismalar hakkinda da bilgi veren Baskan Alinur Aktas, “Yikimlar ve kamulastirmalar her yerde zor olmustur. Hiçbir zaman kolay yikimlarin gerçeklestigi süreç olmamistir. Belki üzülen, bunu istemeyenler olabilir. Ben oradaki kimseyi tanimiyorum. Hatta bizatihi içimizden arkadaslarin hisselerinin oldugunu biliyorum. Takdir edersiniz ki özel projeyi hayata geçirmeye çalisiyoruz. Süreç kanuna uygun isletiliyor. Paralar yatirildi. 2021 sonu itibariyle bütün yikimlari bitirmek istiyoruz. 2022 yili sonu itibariyle de projeyi tamamen hayata geçirmek istiyoruz. Boyner binasinin da yikilmasi gerektigini önceden söyledim. Pirinç Han’in önünde yakismadigini söyledim. Zaten hissedariz. Gerekli görüsmeler sürüyor. Hanlar bölgesi için birinci projeden ve ikinci projeden esinlendigimiz yerler var. Konuyla ilgili gelismeler kamuoyuyla paylasilacak” dedi.

Büyüksehir Belediye Meclisi ayrica 29 Ekim Cumhuriyet Bayraminda toplu tasimanin ücretsiz yapilmasi yönünde karar aldi. Önerge ile gündeme gelen konu hakkinda açiklama yapan Alinur Aktas, egitim kurumlari basta olmak üzere, belediyelerin de yapacagi farkli kutlama programlarina vatandaslarin kolay erisimi için toplu tasimanin tam gün ücretsiz olacagini söyledi.

Uygulama, merkezden ilçeye tasima yapan hatlar ile turistler hatlar disinda Bursakart kullanilan bütün toplu tasima araçlarinda geçerli olacak.

Üniversiteliye su yüzde 50 indirimli

Bu arada anaokulundan üniversiteye kadar egitimin her kademesinde önemli destekler saglayan Büyüksehir Belediyesi, üniversite ögrencilerine ekonomik bir destek saglayacak önemli bir karara imza atti. Mecliste oybirligiyle alinan kararla üniversite egitimi için sehir disindan Bursa’ya gelip, kiraci olarak bir eve yerlesen üniversiteliler, gerekli belgelerini hazirlayip su aboneligi yaptiklarinda mesken su faturasi tarifesini yüzde 50 indirimli kullanacak.

Büyüksehir Belediye Meclisi, bu ay dag ilçelerinin vefali doktorlarini ‘ayin vatandasi’ seçti. Dag ilçelerinde dogup, büyüyüp, egitimlerini tamamladiktan sonra doktor olarak dogduklari topraklara dönen doktorlar ayin vatandasi seçildi. Harmancik Gökçeler Mahallesi dogumlu olup Orhaneli Devlet Hastanesi’nde göreve baslayan Dr. Fatih Karaaslan ile Büyükorhan dogumlu olup, Büyükorhan Devlet Hastanesi’nde göreve baslayan Dr. Özkan Ilik ve Dr. Basak Görüsün ayin vatandasi oldu.

Baskan Alinur Aktas, “Bu ayki meclisimizde ayin vatandaslari olarak dag ilçelerimizin vefali doktorlarini misafir ediyoruz. Dag yöresinin çocuklari artik kazandiklari nitelikli üniversite ve bölümlerden mezun olduktan sonra dogduklari topraklara vefa borçlarini ödemek için göreve atanmalarda ilk tercihlerini buralara yapiyor. Bu doktorumuza çok tesekkür ediyorum. Dag-Der teskilati basta olmak üzere dag yöresindeki belediyelerimiz, ögrencilerin ihtiyaçlarinin giderilmesi, burs temin edilmesi noktasinda özel gayretleri var. Yetisen evlatlarimizin da buralarda görev almasi bizleri ayrica gururlandiriyor. Doktorlarimizi bu vefali davranislarin dolayi kutluyorum. Saglik teskilatini zaten çok önemsiyoruz. Ne kadar büyük kahramanliklar yaptiklarini biliyoruz. Dogduklari, büyüdükleri topraklara hizmet etme noktasinda bu heyecani içerisinde tasiyan doktorlarimizi tebrik ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA