Bulgaristan'dan Gelen Kadin Soydaslar Edirne'de Agirlandi

Bulgaristan’da siyaset, is dünyasi ve STK’larda aktif görev alan soydas kadinlar, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiligi ve Trakya Üniversitesi is birliginde Edirne’de düzenlenen “Sivil Toplum, Girisimcilik ve Siyaset Alanlarinda Kadinlar” isimli toplantida bir araya geldi.

Bulgaristan'dan Gelen Kadin Soydaslar Edirne'de Agirlandi
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu’nun esi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoglu ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün öncülügünde hayata geçirilen "Sivil Toplum, Girisimcilik ve Siyaset Alanlarinda Kadinlar" toplantisi, Bulgaristan ve Türkiye’de siyaset, is dünyasi, sivil toplum kuruluslari basta olmak üzere hayatin her noktasina dokunan kadinlari bulusturdu. AK Parti Edirne Milletvekili ve Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskani Dr. Fatma Aksal, Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ve esi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoglu ile Türkiye ve Bulgaristan’dan çok sayida davetlinin katildigi toplanti, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Ardindan açilis konusmalarina geçildi.

Uzm. Dr. Nilgün Tabakoglu ve Büyükelçi Aylin Sekizkök’ün girisimleriyle Bulgaristan’in farkli bölgelerinden gelen ve basari hikayeleri ile dikkat çeken soydas kadinlarla bir arada olmaktan ve onlari Edirne’de, Trakya Üniversitesi’nde agirlamaktan büyük mutluluk duyduklarini ifade eden Rektör Tabakoglu, “5 bin Balkanli uluslararasi ögrencimizin bin 351’i Bulgaristan’dan. Balkan Üniversiteler Birligi, Erasmus ve ikili anlasmalar çerçevesinde Bulgaristan üniversiteleri ile yakin iliskiler içerisindeyiz. Burgaz Devlet Üniversitesi ile ortak hayata geçirdigimiz 3,3 milyon euroluk proje ile iki ülkeye can olan Meriç’i ve çevresini gelecege tasiyacagiz. Balkanlar’in en büyük saglik merkezi hastanemizin yani sira onkoloji klinigimiz, kemik iligi merkezimiz, epilepsi cerrahi merkezimiz ile ileri düzey saglik hizmetlerinin tamamini burada sunabiliyoruz. Tüm imkân ve gücümüzü Balkanlar’daki, Bulgaristan’daki soydaslarimizla paylasmak istiyoruz. Bizim olan ne varsa sizindir” dedi.



“Cografyamizin kadinlari zorluklardan güçlü bir sekilde çikar”

Bulgaristan’da görev yapmaktan ve Sofya’ya atanan ilk kadin büyükelçi olmaktan dolayi büyük bir gurur yasadigini ifade eden Büyükelçi Aylin Sekizkök, “Sofya’daki görevimin ilk anindan itibaren gözüm her zaman kadinlarin üzerinde oldu. Bulgaristan’daki soydas kadinlarimizin hayatin her alaninda yer bulmus olmalarindan ve çok önemli basarilara imza atmis olmalarindan büyük mutluluk duyuyorum. Dünyanin her yerinde kadinlar önce ailelerini, sonra da çevrelerini daha iyi, daha güzel bir hale getirir. Onlarin hayalleri büyüktür. Ayni anda birçok görevi üstlenirler ve hepsinin altindan basariyla kalkarlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünyada her sey kadinin eseridir’ sözü kadina verilen önemi açikça ortaya koymaktadir. Bizim cografyamizin kadinlari zorluklari sever, çünkü zorluklardan güçlü bir sekilde çikar. Sofya’da göreve basladigimdan bu yana gezilerim sayesinde temasta oldugum kadinlarin hepsi bana birçok sey ögrettiler. Bugün bu toplantida Bulgaristan’da çok farkli alanlarda basariyla mücadele veren tüm soydas kadinlarimizla bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hepinizle gurur duyuyorum. Bu toplantida sizleri yürekten dinleyecegim. Inaniyorum ki bu toplanti ile güzel is birliklerine imza atacagiz” ifadelerini kullandi.

“Kadinlar olarak inanirsak basaramayacagimiz hiçbir sey yoktur”

Kadinlarin siyasette daha fazla yer almasini temenni ederek basladigi konusmasinda baskanligini üstlendigi TBMM Kadin-Erkek Firsat Esitligi Komisyonu’nun (KEFEK) faaliyet alanlarindan bahseden AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, “Türk kadini, Avrupa’nin birçok ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkina sahip olmustur. Ama kadin milletvekili orani maalesef uzun yillar Mecliste yüzde 1’ler civarinda kalmis ve bugün geldigimiz noktada yüzde 17.2’ye ulasmistir. Bu kesinlikle yeterli degildir. Bu orani artirmak için hepimiz elinden geleni yapmak zorundayiz. KEFEK olarak kadini ilgilendiren bütün konularda çalismalar yapiyoruz. Ayrica komisyonumuz, kadina yönelik her türlü ayrimciligi, kadinlara uygulanan mobing, kiz çocuklarini bilim ve sanata yönlendirme gibi konularin çözümü noktasinda çalismalar yapmaktadir. Kadinlari geri planda tutarak ne Atatürk’ün dedigi muasir medeniyetler seviyesine ne de ülkemizin 2023 ve 2053 hedeflerine ulasabiliriz. Bu hedeflere ulasmak için basta biz kadinlara büyük görevler düsüyor. Mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyecegiz. Kadinlar olarak inanirsak basaramayacagimiz hiçbir sey yoktur” seklinde konustu.

Bulgaristan’in farkli bölgelerinden gelen soydas kadinlarla bir arada olmaktan, onlarin basari hikâyelerini ve mücadelelerini dinlemekten büyük mutluluk duyacagini ifade eden Aksal, “Bizler, konu ne olursa olsun Bulgaristan’daki ve Balkan cografyasindaki tüm soydas kadinlarimizin yaninda olmaya, onlarin daha da güçlenmesi için çalismaya devam edecegiz” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan “Kadin ve Siyaset”, “Covid Salginin Etkileri ve Kadin”, “Kadin ve Girisimcilik” konulu üç ayri oturum seklinde organize edilen toplantida Bulgaristan’dan gelen soydas kadinlar, kariyer yolculuklarindan, basari hikâyelerinden ve yasadiklari zorluklardan bahsetti.
Kaynak: İHA