Bu Hastalikta Kök Hücre Nakli Çok Önemli

Eskisehir Özel Ümit Hastanesi Hematoloji Uzmani Doktor Vahap Aslan, bir kemik iligi kanseri tipi olan; Multiple Myeloma hakkinda bilgilendirdi.

Bu Hastalikta Kök Hücre Nakli Çok Önemli
Multiple Myeloma’nin normalde kemik iliginde bulunan hücreler olan plazma hücrelerinden kaynaklanan bir kemik iligi kanseri tipi oldugunu belirten Dr. Aslan, “Normal plazma hücreleri, enfeksiyonla savasmak için immünglobulinler de denen antikorlar üretirler. Myelomda anormal/kanserlesmis plazma hücreleri paraprotein olarak bilinen ve faydali bir islevi olmayan tek bir antikor tipi üretir.” diye konustu.

Multiple Myeloma’nin, dünyada görülen tüm kanserlerin yüzde 1’ini olusturdugunu ancak Hematolojik kanserler içindeki oraninin ise yüzde 10 oldugunu aktaran Dr. Aslan, “Hastalik, son yillarda genç popülasyonda görülmeye baslasa da genellikle 65 yas üstünde ortaya çikar. Ortalama görülme yasi 69’dur. Olgularin sadece yüzde 4’ü 45 yasin altindadir. Her iki cinste de görülmekle birlikte erkeklerde biraz daha siktir” dedi.



Agri, halsizlik, uyusma

Hematoloji Uzmani Doktor Vahap Aslan Multiple Myeloma için risk faktörlerini, “65 üstü yas, irk; erkek cinsiyet, kiside anlami belirsiz monoklonal gamopati (MGUS) öyküsü, ailede Multiple Miyelom öyküsü” diye siraladi. Multiple Miyelom belirtileri hakkinda da bilgi veren Dr. Aslan, “Multipl miyelomun belirtileri, degisiklik arz etmektedir ve erken dönemde hiç belirtiye rastlanmayabilir. En sik görülen belirtileri ise sunlardir:

"Belde daha yogun olmak üzere, hareketle ortaya çikan kemiklerde agri, kemik kiriklari, halsizlik ve yorgunluk, sik enfeksiyon geçirmek, kilo kaybi, bulanti - kabizlik, el ve ayaklarda uyusma. Nadiren belirtiler olusmadan tani konan hastalar mevcut olsa da 40 yas üstünde halsizlik, bel agrisi, istem disi kilo kaybi ve böbrek yetmezligi sikayetiyle hekime basvuran kisilerde, Multiple Miyelom’dan süphelenilip tani testlerinin yapilmasi önemlidir."

Tedavi yöntemleri

Dr. Vahap Aslan, Multiple Miyelom tedavisinde amacin; hastanin hem yasam kalitesini, hem de yasam süresini uzatmak oldugunu, son yillada tedaviye eklenen yeni ilaçlarla yasam süresinde ciddi artislar elde edildigini dile getirerek, tedavi yöntemlerine iliskin sunlari söyledi:

“Hedefe yönelik tedavi: Myeloma hücrelerinin yüzeyinde bulunan CD38 antijenine karsi gelistirilen antikorlar, myeloma tedavisinde oldukça basarilidir. Protezeom Inhibitörleri: Uzun süreden beri tedavide; protezeom inhibitörleri basariyla kullanilmakta olup tedavinin temel taslarindan birini olusturmaktadir. Immün düzenleyici ilaçlar: Bu grupta birçok ilaç günümüzde tedavide tek basina veya diger ilaçlarla kombine olarak kullanilabilmektedir. Kemoterapi: Çogunlukla diger ilaçlarla beraber kullanilan kemoterapi ilaçlari, kemik iligindeki anormal plazma hücrelerini öldürmeye yönelik olarak kullanilir. Kortikosteroidler: Çok uzun süreden beri kullanilmakta olup, tedavinin temel taslarindan biridir. Kök Hücre Nakli: Kemik iligi nakli olarak ta bilinen bu uygulama, tedavinin temel tasidir. Öncelikli yöntem, hastanin kendi kök hücrelerinin elde edilip saklanarak, yüksek doz kemoterapiyi takiben bu kök hücrelerin hastaya verilmesidir. Dirençli ve seçilmis olgularda bir baska kisiden elde edilen kök hücrelerle de nakil yapilabilmektedir.”

Kök hücre nakli çok önemli!

Multiple Myeloma tanisi konan hastalarda ilk yapilmasi gereken seyin, hastanin kök hücre nakline uygun olup olmadiginin saptanmasi olduguna dikkat çeken Dr. Aslan, “Klinik olarak kalp, akciger hastaligi gibi ek hastaligi olmayan, performans durumu uygun her hasta mutlaka kök hücre nakli açisindan degerlendirilmelidir. Yapilan çalismalar, kök hücre nakli olan hastalarda yasam süresinin daha uzun oldugunu göstermistir. Bazi durumlarda kök hücre nakli iki kez yapilmaktadir” seklinde konustu.

Radyasyon tedavisinin ise; belirli bir bölgedeki myelom hücrelerini küçültmek amaciyla uygulanabildigini ifade eden Dr. Aslan, “Bu hastalarin bir kisminda kemik kaynakli veya kemik disi dokulardan kaynaklanan plazmositom denilen tümörler olusabilmektedir. Plazmositom, Multiple Myeloma olmadan da saptanabilmektedir. Bu hastalarda radyoterapinin etkinligi yüksektir” diye konustu.



Kemik iligi nakli

Multiple Miyelom, hastaliginda kemik iligi tedavisini de anlatan Dr. Aslan sözlerini söyle sürdürdü:

“Dünyada en fazla kök hücre transplantasyonu (kemik iligi nakli) yapilan hastaliktir. Bu tedavi sirasinda kemik iliginin normal öncül elemanlari da ilaç etkisiyle ortadan kaldirildigindan, daha önce toplanan kök hücreler hastaya bir damar yolundan verilmekte, bu kök hücreler daha sonra kemik iligine yerleserek normal bir kemik iliginin olusmasina katkida bulunmaktadir.”
Kaynak: İHA