BM Özel Temsilcisi Grundberg, Yemen'deki Taraflarin Güvensizlik Sorununa Dikkat Çekti

Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg Yemen'de çatisan taraflar arasindaki güven eksikligi sorununu gündeme tasidi.

Grundberg, New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptigi konusmada, "çatismayi sona erdirmek için nasil ilerleyecegine" dair bir anlasmaya varma çabalarina destek isterken, Yemen'deki taraflarin arasindaki güvensizligin en büyük engellerden biri oldugunu söyledi.

BM Özel Temsilcisi, "Yemenliler, savasan taraflarla yaptigim diyaloglarda, istisnasiz olarak savasin sona erdirilmesinin gerekliligini dile getirdiler ve ekonomik ve insani kaygilarin ele alinmasinin önemini vurguladilar. Ancak, siyasi bir çözüm için kriterleri tartismamiz gerekirken, savasan taraflar arasindaki güvensizlik bosluklari genisliyor ve büyüyor." dedi.

Grundberg, "Sana havaalaninin sivil havaciliga açilmasi ve Marib'deki askeri gerginligin durdurulmasi" gerekliligini belirterek, insani yardimin tüm savasan taraflarca etkilenen bölgelere güvenli ve sürekli bir sekilde erisiminin kolaylastirilmasinin önemini vurguladi.

Grundberg, konusmasinda, "Uluslararasi sorusturma ekibinin Yemen'deki savas suçlariyla ilgili görev süresinin yenilenmemesinden" duydugu üzüntüyü de dile getirdi.

Eylül 2017'de Insan Haklari Konseyi tarafindan, Yemen'deki çatismanin taraflari tarafindan islenen uluslararasi hukuk ihlallerini arastirmak için kurulan ekibin görev süresi geçen ayin sonunda sona ermisti.

- Yemen'deki iç savas

Yemen, yaklasik 7 yildir 233 binden fazla insanin ölümüne neden olan bir savasa tanik olurken yaklasik 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i, dünyanin en kötü insani krizinde destege ve yardima bagimli hale geldi.

Mart 2015'ten bu yana Suudi Arabistan'in liderligindeki bir koalisyonun hükümet güçleriyle birlikte Iran'in destegiyle baskent Sana dahil önemli noktalari kontrolüne alan Husilere karsi operasyonlar yürüttügü Yemen'de çatismalar birçok bölgeye yayilmis durumda.

Kaynak: AA