Beyrut'taki Olaylar Lübnan'i Yeni Bir Krizle Karsi Karsiya Birakti

Hizbullah'a yakinligiyla bilinen siyasi analist Faysal Abdussatir: 'Yarginin bagimsizligi slogani altinda kendi kanaatlerini dayatmaya çalisanlar var' Güçlü Cumhuriyet Bloku Milletvekili Vehbi Katisa: 'Sorusturma kapsaminda suçlanan kisilerin olusan güvenlik zafiyetinde menfaatleri var'.

Lübnan'da Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin, Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan hakim Tarik el-Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle Beyrut Adalet Sarayina yürüdügü sirada ates açilmasiyla baslayan olaylar ülkeyi yeni bir krizin içine sürükledi.

Hizbullah'a yakin kesimler, yarginin bagimsiz olmadigini iddia edip Bitar'in görevden alinmasini talep ederken, bazilari da 6 kisinin hayatini kaybettigi olaylarda sorusturmanin seyrine engel olmak isteyenlerin parmagi oldugu görüsünde.

Hizbullah'a yakinligiyla bilinen siyasi analist Faysal Abdussatir, AA muhabirine yaptigi açiklama, basta Hizbullah olmak üzere pek çok siyasi kesimin, bu tehlikeli durumla ilgili daha önce uyarida bulundugunu söyledi.

Abdussatir, gösteriye katilanlarin, Bitar'in kararlarina barisçil yollarla itiraz etme haklarinin oldugunu ifade etti.

Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Semir Caca'nin 13 Ekim'de bir televizyon kanalina yaptigi, "yargidan yana oldugu ve sorusturma hakiminin, baskiyla görevden alinmasini kabul etmeyecegi" yönündeki konusmasina atifta bulunan Abdussatir, "Yarginin bagimsizligi slogani altinda kendi kanaatlerini dayatmaya çalisanlar var." dedi.

Beyrut'ta yasanan olaylarin ardindan Emel Hareketi ile Hizbullah'in yaptiklari ortak yazili açiklamada sükûnet çagrisi yaptiklarini animsatan Abdussatir, bu çagrinin iyi niyet göstergesi oldugunu ifade etti.

Abdussatir, Hizbullah'in, Bitar'in aldigi kararlara itiraz etmeye devam edecegini vurguladi.

Güçlü Cumhuriyet Bloku Milletvekili Vehbi Katisa ise Beyrut Limani patlamasinda suçlananlarin, sorusturmanin sonuca ulasmasini istemedigini ve adaletin seyrine engel olmak için de bu olaylari çikardiklarini savundu.

Sii Emel Hareketinden milletvekili Ali Hasan Halil'in, "sorusturmanin gidisatinda bir degisiklik olmamasi durumunda siyasi gerilimin ötesinde baska gerilimlerin yasanacagi" yönündeki sözlerini hatirlatan Katisa, "Sorusturma kapsaminda suçlanan kisilerin olusan güvenlik zafiyetinde menfaatleri var." degerlendirmesinde bulundu.

- Ne olmustu?

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan hakim Bitar'in görevden alinmasi talebiyle bugün Beyrut Adalet Sarayina yürüdügü sirada göstericilerin üzerine ates açilmis, olayda 6 kisinin öldügü 32 kisinin yaralandigi bildirilmisti.

Hizbullah ve Sii Emel Hareketi, Lübnan Silahli Kuvvetlerine, "destekçilerine ates açanlarin yakalanmasi" çagrisinda bulunmustu.

Ordu, halka "Beyrut'taki çatisma bölgelerini bosaltma" çagrisi yaparak sivilleri koruma önlemleri aldi, ancak baskent sokaklarinda endise dagilmis degil.

- Beyrut Limani'ndaki patlama

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Patlamada 200'ü askin kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi, 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

- Sii eski bakanlar, hakim Bitar'i "fitne çikarmakla" suçluyor

Sii Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatlari, önceki gün sorusturmayi yürüten hakim Bitar hakkinda "görevden alinma" talebiyle dava açmisti.

Sii eski bakanlar Halil ve Zuaytir, Bitar'i "Beyrut Limani patlamasiyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çikarmakla" suçluyor.

Bitar ise hakkindaki "görevden alinma" talebi öncesinde son durusmaya katilmayan Ali Hasan Halil hakkinda gözalti karari çikarmisti.
Kaynak: AA