Belçika'da Bir Kisi Paylastigi Irkçi Videolar Nedeniyle Cezaya Çarptirildi

Belçika'nin Anvers kentinde mahkeme, internette irkçi videolar paylasan ve sosyal medya hesaplarinda neo-Nazi sembolleri bulunan bir kadini hapis ve para cezasina çarptirdi.

Turnhout ceza mahkemesi, sosyal medyada Müslümanlari ve Yahudileri hedef alan irkçi paylasimlar yapan kadina 6 ay hapis, 320 avro para cezasi verdi. Hapis cezasi karari ertelendi.

Adi açiklanmayan kadinin videolarinda, Yeni Zelanda'nin Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen ve 51 kisinin ölümüne neden olan saldirilara güldügü, ayrica Belçika'da mültecilerin kaldigi bir merkezde çikan yanginla ilgili "uygunsuz" yorumlar yaptigi belirtildi.

Kadinin sosyal medya hesaplarinda, neo-Nazi sembollerine yer verdigi, Belçika'nin terör ve asirici tehdit analizi yapan kurumu OCAD'in da takibinde oldugu bildirildi.

Belçika'daki ayrimciliga karsi çalismalar yürüten sivil toplum kurulusu Unia, konuyla ilgili açiklamasinda, daha önce de internetteki nefret söylemleri nedeniyle bazi kisilere cezalar verildigini ancak ilk kez bu tür video paylasimlari nedeniyle bir kisinin cezaya çarptirildigini duyurdu.

Açiklamada, "Arastirmalar, siddet eylemlerinin sosyal medyadaki sanal aktivizmden cesaret buldugunu göstermektedir. Mahkemenin son karari, bu nedenle çok önemli bir emsal olusturmakta ve güçlü bir isaret vermektedir." ifadesi yer aldi.

Kaynak: AA