Baskan Nursaçan'dan Uluslararasi Rating Kuruluslari Ve IMF'ye Tenkit

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Tahir Nursaçan, uluslararasi derecelendirme kuruluslari, S&P, Fitch ve Moody’s’in, Türkiye ile ilgili tahminlerinin sürekli yanlis çiktigini belirtti. Baskan Nursaçan, Türkiye’nin 2021 yili ekonomik büyümesine iliskin tahminlerin birbiri ardina revize edildigini hatirlatti.

Baskan Nursaçan'dan Uluslararasi Rating Kuruluslari Ve IMF'ye Tenkit
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baskani Tahir Nursaçan, uluslararasi derecelendirme kuruluslarinin ehliyet ve güvenilirliklerinin sorgulanmasi gerektigini söyledi.

OECD ve IMF’nin de bu kategoride oldugunu ifade eden baskan Nursaçan, “Simdi de OECD ve IMF Türkiye’ye iliskin büyüme tahminlerini yukari dogru revize etti. Bunlar hem burunlarindan kil aldirmiyorlar, hem de bütün tahminleri yanlis çikiyor. Bu kuruluslarin tahminlerini takip edelim, ama kesin bir dogruluk atfetmemize de gerek yok” dedi.

Kayseri OSB Baskani Tahir Nursaçan, bu kurum ve kuruluslarin Türkiye ekonomisini degerlendirirken tarafgir ve art niyetli bir yaklasim içinde bulunduklarinin ortaya çiktigini ifade ederek sözlerini söyle sürdürdü;

"Sözüm ona, anli sanli uzmanlarina yüzlerce sayfa rapor hazirlatiyorlar. Her seyi dikkate alip incelediklerini iddia ediyorlar, ama sonunda ortaya koyduklari rakamlar yanlis çikiyor. Raporlarinin sonuçlarini açiklarken, öyle iddiali konusuyorlar ki, piyasalar üzerinde her türlü manipülasyona zemin hazirliyorlar. Is dünyamiz istese de istemese de etkileniyor. Rating kuruluslari hem burunlarindan kil aldirmiyorlar, hem de bütün tahminleri yanlis çikiyor. Son olarak IMF’nin de tahminleri yanlis çikti. IMF’nin son raporuna göre, Türk ekonomisinin 2021 yilina iliskin büyüme tahmini yüzde 5,8’den yüzde 9’a yükseltildi. Bu hataya ragmen hiçbir mahcubiyet göstermiyorlar. Ayni IMF 2022 için büyüme beklentisini yüzde 3,3’te sabit tutuyor. Gel de simdi bu IMF tahminine güvenerek is ve yatirimlarini planla.”

Türkiye’nin bu yili yüzde 9 ya da üstünde bir büyüme ile kapatacaginin artik kesinlik kazandigina isaret eden Baskan Nursaçan, “Sahadan gelen bilgiler, ekonomimizin önemli bir aksilik olmazsa 2022 yilinda da önemli bir büyümeye sahne olacagini gösteriyor. Düsük tahminler akil karistirmaktan ve moral bozmaktan baska neye yarar? Artik, bu kuruluslarin tahminlerinin güvenilirliklerinin sorgulanmasi ve yayinladiklari raporlara da süpheli yaklasmak sart oldu. Bu yil tahmini yüzde 60 oraninda yanlis çikan IMF, 2022 için yüzde 3,3 büyüme öngörmüs. Demek ki, Türkiye, en az yüzde 5-6 büyüyecek. Bir kenara yazalim ve ekonomik öngörülerimizi de buna göre yapalim” diye konustu.

Kaynak: İHA