Bakan Pakdemirli'den Koyun Keçi Üreticilerine Müjde

İçel’in Silifke ilçesinde Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan hayata geçirilen, “Makine Ekipman Parki Projesi” ekipman ve yem dagitim törenine katilan Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, “Destek bizden yetistirmek sizden” dedi.

Bakan Pakdemirli'den Koyun Keçi Üreticilerine Müjde
Bakan Pakdemirli Silifke Ilçesine bagli Atayurt Mahallesi halinde Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan hayata geçirilen, “Makine Ekipman Parki Projesi” ekipman ve yem dagitim törenine katildi.

Helikopterle Atayurt Mahallesine gelen Bakan Pakdemirli tören alaninda ki çiftçileri ziyaret edip burada bulunan ekipmanlari inceledi.

Daha sonra Pakdemirli tören alanina kurulan yörük kil çadirina geçerek burada sikma yiyip ayran içti. Kil çadirda sikma yapan kadinlarla bir süre sohbet etti.

Kirsal kalkinmayi saglamak amaciyla IPARD kapsaminda tarim sektörüne birçok alanda hibe olanaklari sunduklarini belirten Bakan Pakdemirli, “Özellikle altini çizmek isterim ki, bunlar kredi degil, hibe. Bu hibeler, milyar liralari bulan çok ciddi rakamlar. Örnegin, 2021 yilinin geride biraktigimiz ilk 9 ayinda kirsalda hayata geçirilen toplam yatirim bütçesi 1,6 Milyar Liralik 3 bin 271 proje için girisimcilerimize 1,1 milyar lira hibe ödedik. Türkiye ekonomisine kazandirilan Avrupa standartlarindaki bu projelerle, sadece bu yil içerisinde ülkemizde 6 bin 364 vatandasimizin daha istihdam edilmesine vesile olduk” dedi.



Proje ile 7 bin 600 üyenin makine ekipman ihtiyaci karsilanacak

“Bugün de yine İçel’e kazandirilan güzel bir proje dolayisiyla sizlerle bir aradayiz” diyen Bakan Pakdemirli, söyle devam etti:

“İçel Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistirici Birliginin, IPARD kapsaminda makine parklari projesini destekliyoruz. Proje ile 7 bin 600 üyenin makine ekipman ihtiyaci karsilanacak. Özellikle küçük isletmeler makine ve ekipmanlari kiralayarak büyük yatirimlar yapmaktan kurtulacak ve ekipman ihtiyacini kisa sürede karsilayabilecekler. Bu sayede birlik ve üyelerin karliligi da artirilmis olacak. Proje kapsamda 20 adet su depolamaya uygun tanker ve 20 adet römork alinmistir. Bugün TKDK araciligiyla destek verdigimiz birçok isletmemizin ürünleri, dünya pazarinda uluslararasi markalarla ayni raflarda satiliyor. O yüzden, gelecekteki evlatlarimiza güçlü bir Türkiye birakmak için gece gündüz demeden var gücümüzle çalisiyoruz. Bu yatirimin, çiftçimize, İçelimize, ülkemize hayirli olmasini diliyorum.”

"Girdi maliyetlerinin ne kadar önemli oldugunu çok iyi biliyoruz"

“Çiftçi ve üreticilerimiz için girdi maliyetlerinin ne kadar önemli oldugunu çok iyi biliyoruz” diyen Bakan Pakdemirli, “Bu sebeple girdi maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yem fiyatlarindaki asiri artisa müsaade etmeyecegimizin altini özellikle çizmek istiyorum. Et, süt ve yem üreticilerimizin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltilmasini saglamak amaciyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz araciligi ile “Yem Regülasyon Çalismasi” baslattik. TMO, hasat nedeniyle Haziran ayinda ara verdigi uygun fiyatli arpa ve bugday gibi yem hammaddesi satisina, Temmuz ayinda yeniden basladi.

Bu kapsamda; Ekim ayi sonuna kadar 2,6 milyon ton hububati piyasaya arz etmis olacagiz. Yine, hayvancilik sektörünün kaba yem ihtiyacini karsilamak amaciyla, yem bitkileri destegimiz de devam ediyor. Son 19 yilda yaklasik 8 Milyar Lira yem bitkileri destegi ödedik. Sagladigimiz destekler ve yürütülen çalismalar ile yem bitkileri ekim alanimiz 758 bin hektardan, 2,5 Milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve süt üreticimiz rahat olsun. Tedbirlerimizi aldik, almaya da devam edecegiz” diye konustu.



2021 yili rekorlarla dolu bir hamle yili olacak

Koyun ve Keçi üreticilerine İçel’den müjde veren Bakan Pakdemirli, “Bir müjdemizi sizlerle paylasmak istiyorum. Bildiginiz üzere geçen yil anaç koyun destegini yüzde 20 artisla 30 Liraya, anaç keçi destegini de yüzde 40 artisla 35 Liraya yükselttigimizin müjdesini küçükbas hayvanciligin merkezi konumunda olan İçel’den vermistik. Bugün yine İçel’den; sürü büyütme ve yenileme destegini yüzde 25 artirarak 125 liraya, sürü yöneticisi (çoban) istihdami destegini yüzde 20 artirarak 6 bin liraya yükselttigimizin müjdesini sizlerle paylasmak istiyorum. Son 19 yildir tarimi siyaset üstü bir mesele olarak gören, “Ülkelerin çöküsü de, yükselisi de tarimla baslar” diyerek bizlere ilham veren Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a buradan sizlerin huzurunda sükranlarimi sunuyorum. Kendisi daima bizlerin, tarim ve orman sektörünün yaninda oldu. Insallah onun liderliginde Ülkemiz, tarim-orman sektöründe, dünyada söz sahibi ülkeler arasinda yer almaya devam edecektir. Inaniyorum ki; 2021 yili küçükbas hayvancilikta rekorlarla dolu bir hamle yili olacak. Biz Bakanlik olarak yaninizda, saginizda, solunuzda, arkanizdayiz. Insallah bu sene de; destek bizden, yetistirmek sizden. Bu duygu ve düsüncelerle sizleri sevgiyle, saygiyla selamliyorum!2021’in verimli ve bereketli bir yil olmasini diliyorum” dedi.



Tören sonrasi üreticilere su tankeri, römork ve yem dagitildi

Bakan Pakdemirli, İçel’in Tarsus ilçesinde yapilan Pamuklu Barajini helikopterle havadan inceledi.

Törene İçel Valisi Ali Ihsan Su, AK Parti İçel Milletvekili Ali Cumhur Taskin, MHP İçel Milletvekilleri Olcay Kilavuz ve Baki Simsek, Silifke Kaymakami Abdullah Aslener, Silifke Belediye Baskani Sadik Altunok, daire müdürleri, oda, kooperatif baskanlari, siyasi parti temsilcileri, üreticiler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA