Avrupa'nin Karanlik Sömürge Tarihinin Son Sahitleri, Brüksel Mahkemesinde Adalet Ariyor

Kongo'nun Belçika'nin sömürgesi oldugu yillarda dogan ve ailelerinden zorla ayrilan 5 kadin, Belçika devletine karsi "insanlik suçu" isledigi gerekçesiyle dava açti.

Kongo'nun Belçika sömürgesi oldugu 1908-1960 döneminde dogan Lea Tavares Mujinga, Monique Bintu Bingi, Noelle Verbeken, Simone Ngalula ile Marie-Jose Loshi, 2-4 yaslarindayken Belçika Sömürge Idaresi ve yerel Katolik Kilisesi yetkililerince alinan kararla ailelerinden ayrildi.

Anneleri Kongolu, babalari "beyaz irklardan" olan çocuklar, kendileri gibi melez ya da Kongolu ancak yetim olan 20 kadar çocukla zor kosullarda büyütüldü.

Kadinlarin avukati Michelle Hirsch, Belçika devletinin, irklar arasi birliktelikleri önlemeyi ve "utanç çocuklari" olarak bilinen melezleri, hayatlarinin ileriki dönemlerinde Belçika ile bir baglanti iddia etmeyeceklerinden emin olmak için izole etmeyi amaçladigini söyledi.

Avukatin dava dosyasindaki iddialarina göre, Kongo'nun bagimsizligindan sonra çocuklar hem devlet hem kilise tarafindan terk edildi ve milis güçler tarafindan cinsel tacize ugradi.

Her biri 50 bin avro tazminat talep eden Kongolu 70'li yaslarin üstündeki kadinlarin davasi, bugün Brüksel Adalet Sarayinda görülecek.

Belçika hükümeti, 2019'da sömürge döneminde Afrikali ailelerinden ayrilan bebekler için özür dilemisti.

Kaynak: AA