Arslantepe Höyügü Alaninda Yapilacak Çalismalarla Ilgili Malatya'da Toplanti Düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgi: 'Arslantepe'ye yakisir bir projeyle önceligimiz karsilama merkezini yapmak olacak'.

Malatya'da yaklasik 7 bin yillik geçmise sahip olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirasi Kalici Listesi'ne giren Arslantepe Höyügü alaninda yapilacak çalismalarla ilgili toplanti düzenlendi.

Malatya Büyüksehir Belediyesinden yapilan yazili açiklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgi ve Yatirim ve Isletmeler Genel Müdürü Sennur Aldemir Dogan, yapilacak çalismalarla ilgili incelemelerde bulunmak amaciyla Arslantepe Höyügü'nü ziyaret etti.

Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydin Barus'un da katildigi ziyaret sirasinda Yazgi ve Dogan, Arslantepe Höyügü alan incelemesi, ziyaretçi karsilama merkezi, yeni müze yeri incelemesi ve Battalgazi ilçesindeki Kirklar Mezarligi alaninda inceleme yapti.

Incelemelerin ardindan Büyüksehir Belediyesi AYKOME salonunda Vali Aydin Barus baskanliginda bir degerlendirme toplantisi düzenlendi.

Burada bir konusma yapan Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgi, Malatya'yi ziyaret etme amaçlarinin Arslantepe Höyügü'nde yapilacak çalismalar oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Arslantepe'de yaptigimiz incelemelerde bundan sonra yapilacak çalismalarin hattini olusturmak için gerek Bakanligimiz, gerek Belediyemiz, gerekse Valiligimiz bünyesinde yapilacak islerin is bölümünü gerçeklestirdik. Tüm birimlerin çalismasiyla Arslantepe'yi arkeoloji dünyasinda hak ettigi yere getirmek için elimizden geleni yapacagiz. Öncelikle Arslantepe karsilama merkeziyle ilgili projeyi görüstük. Arslantepe'ye yakisir bir projeyle önceligimiz karsilama merkezini yapmak olacak. Diger projelerle ilgili de fikirlerimizi sunduk. Asama asama Malatya'daki bu güzel eserimizi daha iyi tanitmak için elimizden geleni yapacagiz."

Yatirim ve Isletmeler Genel Müdürü Sennur Aldemir Dogan da alan ziyaretiindeprojeleri incelediklerini belirterek, koordineli bir sekilde çalisarak sonuçlarin alinacagini belirtti.

Vali Barus da çalismalarin öncelikle koruma plani çerçevesinde karsilama merkezi, daha sonraki süreçlerde diger yapilanmalarla devam edilebilecegini ön gördüklerini belirterek, "Projeler dahilinde Arslantepe'nin dünyaya tanitimi, bölgeye gelen insanlarin çok rahat bir ortamda ziyaretlerini yapmalari ve Arslantepe ile ilgili etrafli bir bilgi sahibi olabilmeleri için uygulanabilecek teknik ve teknolojik yeniliklerle ilgili görüs alisverislerimiz oldu." ifadesini kullandi.

Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan da Arslantepe Höyügü'nün karsilama merkezi, sosyal tesisleri ve simülasyon merkezinin yapimini degerlendirdiklerini belirterek, "En kisa zamanda Malatya Valiligimiz, Büyüksehir Belediyemiz, Battalgazi Belediyemiz ve Kültür ve Turizm Il Müdürlügümüz ile birlikte bunlarin yapimini gerçeklestirecegiz. Akabinde müze ve diger kültür varliklarimizla ilgili islemlerin gerçeklestirilmesi saglanacak. Bu anlamda Sayin Kültür ve Turizm Bakanimiza, Valimiz ve genel müdürlerimize Malatya halki adina tesekkürlerimi ifade ediyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA