ABD, Trump Yönetiminin Çekildigi BM Insan Haklari Konseyine Üye Seçildi

Konseye, insan haklari karnesi zayif olmakla elestirilen Eritre, Kamerun ve Birlesik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin seçilmesi, insan haklari örgütlerinin tepkisine neden oldu.

ABD, Trump yönetiminin, "Israil karsiti" oldugunu savunarak geri çekildigi Cenevre merkezli Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyine üye seçildi.

BM organi olan 47 üyeli Insan Haklari Konseyinin 18 üyesi yenilendi.

BM Genel Kurulunda yapilan oylamada ABD, Insan Haklari Konseyinde koltuk kazandi.

Trump yönetiminin, "Israil'e karsi ön yargili oldugu" gerekçesiyle 2018'de BM Insan Haklari Konseyinden ayrilmasinin ardindan ABD Baskani Joe Biden yönetimi, göreve gelir gelmez örgüte yeniden katilmisti.

- "Biden'in taahhüdünü yerine getirdik"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, seçimden sonra yaptigi yazili açiklamada, Insan Haklari Konseyine yeniden katilmakla Biden'in taahhüdünü yerine getirdiklerini belirtti ve konseyin ilkelerine uygun sekilde devam etmesi için çalisacaklarini kaydetti.

Thomas-Greenfield, çalismalarinda öncelikli ülkelerin Afganistan, Burma, Çin, Etiyopya, Suriye ve Yemen olacagini bildirerek, "Hedeflerimiz net: Insan haklari savunucularinin yaninda yer almak ve insan haklari ihlallerine ve suistimallerine karsi seslerini yükseltmek." degerlendirmesinde bulundu.

Insan haklari siciline sahip ülkelerin Konseye seçilmesine karsi baski uygulayacaklarini vurgulayan ABD Temsilcisi, öte yandan, Konseyin Israil'i orantisiz sekilde hedef aldigini öne sürerek buna da karsi çikacaklarini kaydetti.

- Insan haklari karnesi zayif ülkelerin seçimine tepki

Konseye insan haklari konusunda zayif olmakla elestirilen Eritre, Kamerun, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin seçilmesi ise insan haklari örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Konseye seçilen diger ülkeler arasinda Somali, Kamerun, Benin, Gambia, Hindistan, Kazakistan, Malezya, Katar, Litvanya, Arjantin, Karadag, Honduras, Paraguay, Finlandiya ve Lüksemburg yer aldi.

Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2022 itibariyla Konseyde 3 yil görev yapacak.

Yenilenen 18 koltuga sadece 18 ülke aday oldugu için ülkeler, Insan Haklari Konseyine rakipsiz seçilmis oldu.

Insan haklari karnesi zayif olmakla elestirilen Çin ve Rusya da geçen sene Insan Haklari Konseyine seçilmisti.

Insan Haklari Izleme Örgütü BM Direktörü Louis Charbonneau, seçimlerin rakipsiz yapilmasina "Seçim kelimesiyle alay edildi." diyerek tepki gösterdi.

Charbonneau, Konseye Kamerun, Eritre ve BAE gibi ciddi halk ihlallerinin yasandigi ülkelerin seçilmesinin ise "temel görevi insan haklarini korumak olan örgütün ciddiyetinin sorgulanmasina" neden oldugunu belirtti.

- BM Insan Haklari Konseyi

BM Insan Haklari Konseyi, 2006'da kuruldu. BM üyesi ülkeler, Insan Haklari Konseyi üyeligine, BM Genel Kurulunca 3 yilligina seçiliyor.

"Insan haklari" konularini görüsmek üzere mart, haziran ve eylülde yilda 3 kez toplanan Konseyin oturumlari sirasinda, karar tasarilari da görüsülüyor ve kabul ediliyor.

Ancak BM Insan Haklari Konseyi'nin kararlari, "tavsiye" niteligi tasiyor ve kararlarin yasal baglayiciligi bulunmuyor.

47 üyesi bulunan Konsey, insan haklari sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi sebebiyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütlerince elestiriliyor.
Kaynak: AA