ABD'de Konfederasyon Anitlariyla Irkçi Saldirilar Arasinda Baglanti Bulundu

ABD'de yayinlanan arastirma, ülkede konfederasyon dönemiyle iliskili anitlarla irkçilik arasindaki baglantiyi gözler önüne serdi.

Virginia Üniversitesinin arastirmasi, Amerikan Iç Savasi'nda güney eyaletlerinin olusturdugu konfederasyona iliskin anitlarla irkçi linç eylemlerinin yer ve zaman bakimindan örtüstügü sonucuna ulasti.

Arastirma ekibi, 1832-1959 yillarinda ilçe bazinda linç olaylariyla konfederasyon dönemi anitlarini karsilastirarak, nüfus ve diger demografik degiskenlerden bagimsiz olarak iki degisken arasinda dikkat çekici bir korelasyon bulundugunu bildirdi.

Arastirmanin yazarlari, bu durumu konfederasyon anitlarinin bazilarinca iddia edildigi gibi tarihi mirasin degil, irkçilik ve nefretin simgesi olduguna dair önemli bir kanit sundugu yönünde yorumladi.

ABD’de köleligin kaldirilmasi taraftari olan Abraham Lincoln’ün 1861'de göreve gelmesiyle, ülkede kölelik yanlisi 11 güney eyaleti ABD’den ayrilarak Amerika Konfedere Devletler Birligi’ni ilan etmis ve Amerikan Iç Savasi baslamisti. 5 yildan kisa süren konfederasyon döneminin bayraginin ya da askerleri ve siyasetçilerine ait heykellerin varligi ülkede uzun zaman tartisma konusu olmus ve 2020’de siyahi George Floyd'un polis tarafindan gözaltina alindigi sirada hayatini kaybetmesiyle baslayan "Siyahlarin Hayati Degerlidir" protestolari sirasinda bu anitlar saldiriya ugramisti.

Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin sene basinda yayimladigi verilere göre, ülkede konfederasyon dönemine ithafen yapilmis 2 bin 100 anittan 160'i 2020 yilinda kamusal alanlardan kaldirilmisti.

CNN’in 2015'te yaptigi ankete göre, güney eyaletlerinde yasayanlarin yüzde 56’sinin konfederasyon bayragini "güney eyaletlerinin gururu" olarak nitelendirirken, 2020'de yapilan ankette bayragi irkçiligin sembolü olarak yorumlayan güneylilerin orani yüzde 55’e yükselmisti.

Kaynak: AA